Kratki kurs ukidanja patrijarhata

Objavljeno: 27.02.2023, 15:26h

U prostorijama Fondacije Petrović Njegoš realizuju se radionice u okviru petog “Kratkog kursa ukidanja patrijarhata”, koji se sprovodi kao redovna aktivnost programa za kulturu “Centra za ženska prava”, kojom se umjetničkim izrazom nastoji skrenuti pažnja na principe borbe za bolji položaj žena u društvu. Radionice vode likovne umjetnice Svetllana Dragojević i Tanja Markuš, a asistentkinja na radionicama je grafička dizajnerka Milena Blagojević.

Kurs je započeo predavanjem Tanje Markuš pod nazivom “Nasljeđe otpora”  koje govori o položaju žena u Crnoj Gori, sa osvrtom na našu prošlost, prava koja su žene imale kroz istoriju kao i na koji način su se ta prava mijenjala. Istaknut je naporan i posvećen rad Antifašističkog fronta žena (AFŽ),  pokreta koji je promijenio sudbinu svih žena u Crnoj Gori i Jugoslaviji.

U nastavku kursa, mladi umjetnici/e kreiraju umjetničke radove na temu snage feminističkog otpora i solidarnosti, kao i transparente za osmomartovski marš kojim obilježavamo Međunarodni dan žena. Izložba radova nastalih na radionicama biće organizovana u oktobru, u “Perjaničkom domu” Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Realizaciju radionica podržali su Kvinna Till Kvinna Fondacija i Britanska ambasada u Podgorici.

Javlja: Tim Centra za ženska prava

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register