EPCG upozorila na moguće poplave u Nikšićkom polju

Objavljeno: 24.01.2023, 14:59h

Zbog velikog priliva vode u hidroenergetski sistem “Perućica” postoji realna opasnost od poplava u rejonu Budoških bara, oko kanala rijeke Zeta te na području nikšićkih naselja Straševina, Kličevo i Ozrinići, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore.

“Akumulacije Slano i Krupac prelivaju, dok je dotok rijeke Zete 135 m3/s. Nivo vode u retenziji Vrtac stalno raste, pa je jutros, u sedam sati, dostigao kotu 612,45 mnv, što je samo 1,55 metara do maksimalne kote prelivnih polja”, navode u saopštenju.

Ističu da u HE “Perućica” svakodnevno prate hidrološku situaciju, stanje akumulacija i dotoka, tako da su, juče, iz predostrošnosti podesili prelivne klapne na retenziji “Vrtac” na 613,75 mnv kako ne bi došlo do porasta kote iznad 614 mnv, što bi dovelo do plavljenja zemljišta i objekata po obroncima Vrtačkog jezera u mjesnoj zajednici Štedim.

“Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, postoji realna opasnost da do preliva dođe tokom ove sedmice, u četvrtak ili najkasnije u petak, pa upozoravamo mještane pomenutih naselja, kao i Direktorat za zaštitu i spašavanje, PJ Nikšić, da preduzmu neophodne korake na zaštiti imovine i ljudi na područjima koja gravitiraju hidroenergetskom sistemu u Nikšićkom polju”, napominju iz EPCG.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register