Čovječanstvo nikada nije bilo bliže planetarnoj katastrofi

Objavljeno: 24.01.2023, 17:56h

Sat apokalipse koji simbolizuje neminovnost globalne kataklizme, zadržan je na 90 sekundi do ponoći, a to znači da čovječanstvo nikada nije bilo toliko blizu planetarnoj katastrofi, saopštila je danas grupa naučnika.

Sat apokalipse ili sudnjeg dana je prošle godine bio na 100 sekundi do ponoći, a za taj sat je zadužena grupa naučnika koja svake godine prilagođava kazaljke u skladu sa dešavanjima u svijetu, podsjeća Beta.

Predstavnici Biltena nuklearnih naučnika (Bulletin of the Atomic Scientists – BSA) rekli su danas na konferenciji za novinari da su podesili sat sudnjeg dana toliko blizu ponoći zbog rata u Ukrajini.

“Pomjerili smo kazaljke bliže ponoći”, rekli su naučnici i dodali da je odluka donijeta zbog sve veće opasnosti od rata u Ukrajini.

U toj grupi naučnika nalaze se i dobitnici Nobelove nagrade, a jedan od osnivača je Albert Ajnštajn.

Sat apokalipse je nastao ubrzo poslije početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA, sa Univerziteta u Čikagu.

Ponoć predstavlja smak svijeta.

Naučnici koriste analogiju prebrojavanja vremena do ponoći kako bi upozorili na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških prijetnji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register