Kako je Šarić ‘uređivao’ medije iz pritvorske ćelije

by | jan 23, 2023 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Kako piše BIRN, vidi se kako su mijenjani i uređivani naslovi i tekstovi, kao i koje poklone su pojedini novinari dobijali kao nagradu za učešće u diskreditaciji svjedoka saradnika.

“Sad ću joj ja auto neki mali, to sam obećao da ne ide busom na posao.”

“Imam ja skoro novog klia i staviću joj plin to joj je za grad super.”

Ovo su samo neke od poruka koje su koristeći kriptovane telefone sa aplikacijom Skaj razmijenili optuženi članovi kriminalne grupe Darka Šarića dok je on bio u pritvorskoj ćeliji u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, koje se nalaze u novoj optužnici protiv Šarića koja je podignuta u oktobru 2022. a koju je sud potvrdio u decembru.

Navedenim porukama Šarić i njegovi saradnici dogovaraju se kako da nagrade novinarku koja je dobro uradila zadatak – rušenje kredibiliteta Nebojše Joksovića, najvažnijeg svjedoka Tužilaštva u borbi protiv klana Šarić, navodi BIRN.

Ovo nije jedini automobil koji je Šarić obećao novinarima – analizom nove optužnice koja je objavljena na 500 strana, kao i skoro dvije hiljada stranica dokumenata sudskih spisa, BIRN je došao do saznanja da je bar u još jednom slučaju bilo govora da je novinaru poklonjen automobil, a govorilo se i o spremanju neimenovanih poklona za zaposlene u pojedinim redakcijama.

Šarić je u svojoj pritvorskoj ćeliji od svojih saradnika redovno preko aplikacije Skaj dobijao informacije o objavljenim tekstovima i redovno ih je komentarisao. Često je bio zadovoljan kako novinari pišu, ali bilo je i situacija kada su ga nervirali naslovi ili izrazi koje novinari koriste, navodi BIRN. Tada je intervenisao i od svojih saradnika zahtijevao da novinari sa kojima su u kontaktu naprave izmjene. Skaj prepiska pokazuje da su mediji to i radili.

Mediji koji se pominju u Skaj prepisci su Blic, Alo, Kurir, Pink, TV Hepi i još nekoliko medija koje tužilaštvo nije uspjelo da identifikuje. Tužilaštvo u okviru ovog postupka nije dalje istraživalo ko su novinari i urednici koji su sarađivali sa klanom Darka Šarića.

Darko Šarić je, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, od 2020. godine planirao da “iz bezobzirne osvete” ubije svjedoka saradnika Nebojšu Joksovića.

Joksović je najvažniji svedok Tužilaštva u borbi protiv klana Šarić, jer je jedini direktno optužio Šarića da je upravljao poslovima sa drogom. Kada nisu uspjeli da ubiju Joksovića, Šarić je izdao nalog da se Joksović diskredituje kako bi izgubio status svjedoka saradnika, tvrdi tužilaštvo.

BIRN je naveo da je poslao pitanja urednicima Blica, Alo, Hepija i Pinka, ali do objavljivanje teksta nisu dobili njihove odgovore. Dejan Katančević, advokat Darka Šarića, odgovorio je da “ne postoji ni jedan jedini dokaz da je Darko Šarić bilo kada koristio bilo koji od tih telefona, niti da je bilo kome slao poruke takve sadržine”. Odgovor je stigao i od Kurira.

Odgovor Kurira i čitav tekst možete pročitati na birn.rs.

0 Comments

Submit a Comment