Dobra hidracija povezana sa zdravim starenjem

Objavljeno: 22.01.2023, 08:43h

Koristeći zdravstvene podatke prikupljene od 11.255 odraslih osoba tokom 30 godina, naučnici su analizirali veze između nivoa natrijuma u serumu (koje rastu kada se unos tečnosti smanji) i različitih pokazatelja zdravlja. Otkrili su da odrasli s nivoima natrijuma u serumu na višoj granici normalnog raspona imaju veću vjerovatnoću da razviju hronična stanja i pokazati znake uznapredovalog biološkog starenja od onih s nivoima natrijuma u serumu u srednjim rasponima.

“Rezultati sugerišu da odgovarajuća hidracija može usporiti starenje i produžiti život bez bolesti”, rekla je dr Natalia Dmitrieva, autorica studije i istraživačica u Laboratoriju za kardiovaskularnu regenerativnu medicinu pri National Heart, Lung, and Blood Institut (NHLBI), prenosi znanost.hr.

Nalazi ne dokazuju uzročnu posljedicu, istaknuli su naučnici. Potrebna su nasumična, kontrolisana ispitivanja kako bi se utvrdilo može li optimalna hidracija podstaći zdravo starenje, spriječiti bolesti i dovesti do dužeg života.

Autori su citirali istraživanje koje otkriva da oko polovine ljudi u svijetu ne ispunjava preporuke za dnevni ukupni unos vode, koji često počinje sa šest čaša (1,5 litara).

“Na globalnom nivou to može imati veliki uticaj”, rekla je Dmitrieva. “Smanjeni sadržaj vode u tijelu najčešći je faktor koji povećava natrijum u serumu, zbog čega rezultati sugerišu da održavanje dobre hidracije može usporiti proces starenja i spriječiti ili odgoditi hronične bolesti.”

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register