Koji su sportovi najbolji za zdrav i dug život?

by | jan 21, 2023 | Svaštara | 0 comments

Procjenjuje se da je nedovoljna fizička aktivnost odgovorna za više od pet miliona smrti godišnje. Kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, raka i ostalih hroničnih bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se odrasle osobe uključe u neku fizičku aktivnost najmanje 150 minuta nedjeljno.

Novija istraživanja pokazuju da nije nevažno kojom se fizičkom aktivnošću bavimo.

Aktivno bavljenje nekim sportom umanjuje rizik od preuranjene smrti 34% u odnosu na ljude koji se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću. Ovaj generički podatak ne implicira da svi sportovi imaju jednak učinak na zdravlje.

Spomenuta recenzija iz 2015. godine prikupila je podatke o povoljnim učincima na zdravlje 26 sportova, a utvrđeno je da trčanje i fudbal poboljšavaju rad srca, disanje, metabolizam, ravnotežu i tjelesnu težinu. Nogomet, uz to, povoljno utiče i na razvoj mišića. Podaci za ostale sportove bili su vrlo oskudni.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Drugom studijom analizirani su najčešći sportovi – aerobik, biciklizam, nogomet, sportovi s reketom, trčanje i plivanje, a uzorak je činilo 80.306 Britanaca. Rezultati su bili sljedeći – sportovi s reketom umanjuju rizik za preuranjenu smrt 47%, plivanje 28%, aerobik 27% a biciklizam 15%.

Podaci dobijeni za nogomet (18%) i trčanje (13%) manje su pouzdani i istraživači ih ne mogu poopštiti na cijelu populaciju.

Prethodne studije pokazale su da kod Amerikanaca, Kineza i Danaca, trčanje umanjuje rizik za smrt 27-40%. (izvor: Geek.hr)

0 Comments

Submit a Comment