Hormon INSL3 može predvidjeti zdravlje kod muškaraca

Objavljeno: 19.01.2023, 07:46h

Različite bolesti povezane sa starenjem – uključujući slabost kostiju, seksualnu disfunkciju, dijabetes, rak i kardiovaskularne bolesti – mogu se predvidjeti pomoću hormona koji kod muškaraca postoji na stalnom nivou tokom života, otkriva novo istraživanje.

Taj hormon je INSL3, a prvi put se pojavljuje u pubertetu. Od tada njegov nivo tek neznatno pada u starijoj dobi. Ova dosljednost i rana dob u kojoj se pojavljuje čini INSL3 vrijednim za naučnike, a moguće i za zdravlje muškaraca, prenosi znanost.com.hr.

Neko s nižim nivoom INSL3 u mladosti vjerojavano će imati niži nivo hormona i u starijoj dobi, pokazuje novo istraživanje. Ako se to shvati kao veći rizik od zdravstvenih komplikacija, kao što studija sugeriše da bi mogao biti slučaj, tim bi se zdravstvenim rizicima potencijalno moglo upravljati godinama ranije.

INSL3 stvaraju iste ćelije u testisima koje proizvode testosteron, ali za razliku od testosterona, nivo INSL3 ne oscilira kako muškarci odrastaju.

Ako se u narednim istraživanjima otkrije veza između INSL3 i zdravstvenih rizika, a naučnici uspiju da tačn odrediti zašto ta veza postoji, to znači da se znatno ranije mogu učiniti pripreme kako bi se pokušalo opaziti i zaustaviti različiti zdravstveni problemi povezane sa starenjem.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register