Možemo li zaustaviti starenje?

Objavljeno: 17.01.2023, 09:10h

Molekularni biolozi s Harvarda su u eksperimentu s miševima uspjeli usporiti starenje bez ikakvih mutacija. Mnogim miševima se vratio vid kada su naučnici ubrizgali koktel ćelija ljudske kože u oči slijepih miševa. Osim vraćanja vida, naučnici su uspješno obnovili mozgove miševa, te vratili mišićno tkivo i bubrege na stanje tipično za mnogo mlađe miševe, prenosi greek.hr.

U drugom eksperimentu naučnici su miševima uspješno vratili pamćenje koristeći lijek za liječenje astme.

Nedavne vijesti takođe su pokazale kako su naučnici reprogramirali gene kod miševa kako bi živjeli dulje.

Epigenomi su proteini i hemikalije koje obavještavaju gene što učiniti – gdje i kada to učiniti. Prema Nacionalnom institutu za istraživanje ljudskog genoma, epigenomi mogu uključiti i isključiti gene.

David Sinclair, molekularni biolog s Harvada, kaže da nakon što se aktivira sposobnost ljudske ćelije da ispravno čita genom, tijelo može regenerisati svoju mladost, čak i ako je već ostarilo ili pati od neke bolesti. Na proces utiče zagađenje i ljudsko ponašanje poput pušenja, konzumiranja loše hrane koja izaziva upale (u kontrastu s protuupalnom dijetom) ili hroničnog nedostatka sna.

Dijeta i fizička aktivnost samo su dva faktora zdravog načina života. Postoje mnogi dokazani načini na koje možete produžitiživotni vijek tako da ostanete zdravi do duboke starosti, čak i ako to ne znači nužno promjenu vaše biološke dobi. Uz pravilnu prehranu i redovno kretanje, nauka je dokazala da su visoko efikasne i sljedeće navike: aktivni društveni život, umjereno konzumiranje alkohola, prestanak pušenja i osam sati sna dnevno.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register