Ministri u Banjaluci

Objavljeno: 10.01.2023, 12:34h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Vlada u tehničkom mandatu čiji mandat traje li traje, osim što je bez podrške, autoriteta i legimiteta, okrnjena i amaterska, svako malo nam pokazuje i dokazuje da se tu ne zna „ko pije, a ko plaća“. U stvari, zna se ko plaća – mi.

Predizborna kampanja je odavno krenula, svi znaju da su izbori blizu, a Vlada, njen prvi ministrar – i većina drugih, koriste svoje funkcije i položaje za predizbornu kampanju – isto – ako ne i gore – od DPS-a svojevremeno. A sjetite se kako su(smo) kritikovali DPS zbog toga!

Ministarsku posjetu svečanosti u Banjaluci treba gledati isključivo kao dio predizborne kampanje, animiranje onog dijela glasačkog tijela kojem Republika Srpska leži na srcu, ali kako to objasniti međunarodnoj javnosti i zvaničnicima BiH?

Posjeta ministra pravde i ministra finansija svečanosti povodom dana Republike Srpske izazvala je oduševljenje u dobrom dijelu crnogorske javnosti, zgražavanje u drugom. Crna Gora je po tom pitanju – kao i mnogim drugim – podijeljena.

Ministar Damjanović se odmah ogradio od posjete, tvrdeći da je tamo otišao privatno – što znači o svom trošku. Vjerujem da je tako, da gospodin Damjanović nije koristio službeni automobil prilikom posjete, niti da je uzimao dnevnicu za službeno putovanje u inostranstvo. Međutim, dio javnosti ne vjeruje u to, stoga bi ih Damjanović trebao razuvjeriti dokazima da je posjetu finansirao iz svog džepa.

Za razliku od njega, ministar Kovač je transparentno saopštio da je svečanosti prisustvovao u funkciji ministra, demantujući Vladu čiji je ministar, koja se dosta nemušto ogradila od te posjete, uz tvrdnju da oni na toj proslavi nijesu predstavljali Vladu Crne Gore.

Ovakva kontrodiktorna saopštenja pokazuju, pored ostalog, u kakvom je rasulu aktuelna Vlada u tehničkom mandatu, te da prvi minstar uopšte ni ne zna đe su mu kolege ministri, čak ni da oni nijesu u zemlji već u međunuradnoj posjeti, potpuno suprotnoj javno proklamonovanoj spoljnoj politici.

Da podsjetim na osnovne spoljnopolitičke pravce Vlade: poštovanje svih preuzetih međunarodnih ugovora i obaveza, njegovanje dobrosusjedskih odnosa, sankcije Rusiji i poštovanje smjernica Evropske unije.

Ministri u Vladi Abazovića su posjetom svečanoj akademiji povodom dana Republike Srpske napravili diplomatski skandal i narušuli osnovne principe navedenog Vladinog spoljnopolitičkog kursa.

Naime, Ustavni sud države BiH (a ne federacije) je u dva navrata proglasio obilježavanje dana Republike Srpske neustavnim. Takvog su ga ocijenili i naši međunarodni partneri (zvaničnici EU, SAD, Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit). Rusija, doista, nije. Ali spoljnopolitički kurs Vlade je okrenut prema Zapadu a ne Rusiji, zato je to diplomski faul i skandal prve vrste. Da je usvojeni i proklamovani kurs Vlade jačanje veza sa Rusijom, uz otklon od EU i njene politike, podrška Republici Srpskoj u njenim nastojanjima za otcepljenjem, uz podrivanje suvereniteta BiH, onda bi bilo sasvim legitimno i normalno da ministri naše Vlade prisustvuju svečanosti kojom se ruši cjelovitost BiH, a ruskom lideru Putinu dodjeljuje najveće priznanje.

Prisustvom svečanosti povodom neustavnog Dana Republike Srpske narušen je i princip njegovanja dobrih međususjedskih odnosa, jer prisustvovati proslavi obilježavanju nečeg što je u toj državi proglašeno neustavnim, gruba je povreda i nipodoštavanje te države. Podsjetiću, Odluke Ustavng suda su najviši pravni akti svake države, koje su dužni svi da poštuju, pogotovo zvaničnici drugih  država.

U ovoj priči potpuno je nebitan naš lični osjećaj i mišljenje o samoj Republici Srpskoj, koji idu od toga da je ona stvorena na genocidu, etničkom čišćenju i strašnim zločinima – što je moje mišljenje i stav, ili herojskom borbom srpskog naroda u BiH – što je stav dobrog dijela javnosti u Crnoj Gori. Bitna je javno proklamovana i usvojena spoljna politika Vlade.

Poslije ovakvog skandala, da aktuelna Vlada u tehničkom mandatu i premijer imaju imalo autoriteta, političke odgovornosti, državničke mudrosti i odlučnosti, istog momenta bi razriješila oba ministra, te uputila zvanično izvinjenje Bosni i Hercegovini.

Ali, sve i da premijer to ima – a očigledno je da nema – poslije razrješenja još dva ministra ipak ne bi bio sposoban da sam pokriva toliko funkcija u već ionako dobro okrnjenoj Vladi, pa sve da je Vesna Bratić a ne Dritan Abazović.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register