Mandatar

by | jan 6, 2023 | Blog | 0 comments

Nije davno bilo kada je Miodrag Lekić bio lider Demokratskog fronta. Tada je taj savez, na kratko, napustio ekstremni nacionalizam, okrenuo se, bar retorički, politici pomirenja. Lideri DF-a su se povukli iz žiže javnosti, a Lekić je, pojačavajući DF nepartijskim građanima, udvostručio svoju snagu. I ja sam tada, na njegov poziv, poslije razgovora i dogovora da ću zastupati moje dotadašnje stavove a ne politiku DF-a, pristao da budem na građanskoj listi DF-a za lokalne izbore u Podgorici. Na tim su  izborima DPS i koalicioni partneri mu, poslije dugo vremena bili bez većine. Poslije dugih pregovora i političkih mešetarenja, SDP je poklekao, priklonio se DPS-u, koji je tako dobio većinu za formiranje vlasti u Podgorici. Za gradonačelnika je izabran nepismeni Stijepović – koji će se kasnije proslaviti kao „junak“ u aferi „Koverat“, a ja sam iz protesta podnio ostavku na mjesto odbornika u Gradskom parlamentu. Par mjeseci kasnije, kada sam vidio da Medojević, Mandić i kompanija opet preuzimaju kormilo saveza, opstruirajući i javno minirajući Lekića, na sjednici sam napustio i Građanski klub DF-a, pozivajući Lekića da mi se pridruži. Iako svjestan da sam na tom sastanku iznio nepobitne činjenice, Lekić je odbio da se povuče, da bi nekoliko mjeseci kasnije najzad shvatio da sam bio u pravu: napustio je DF, a ubrzo zatim formirao Demos.

Kampanja koja je tada uslijedila protiv dojučerašnjeg im lidera, sa kojim su ostvarili najbolje izborne rezultate, vođena od strane lidera DF-a i njihovih – za takvu kampanju obučenih – aktivista, bila je na nivou kampanja Informera, stoga je zbog ličnog dostojanstva neću prepričavati i podsjećati vas na nju. To što „naaaroood“ sve brzo zaboravlja nekako mogu i da shvatam, ali što je Lekić „zaboravio“, pristavši da bude mandatar na predlog tog istog DF-a, to mi nije jasno. U stvari, da aktivno nijesam uzeo učešća na političkoj sceni za vrijeme protesta „Odupri se“ – ne bi mi bilo jasno. Sada već jeste, jer sam onda sam iz prve ruke vidio koji su motivi svih etabliranih učesnika političkog života u Crnoj Gori, a to svakako nije napredak društva i zajednice, pravna i  nepartijska država, bolji život građana – što sam do tada, bar za dio njih, prije svega u tadašnjoj opoziciji, naivno mislio.

Svako političi pismen – a Miodrag Lekić to svakako jeste – znao je da od nove Vlade nema ništa. Ne samo što je takav predlog donešen poslije očigledno neustavnih izmjena Zakona o predsjedniku, ni zbog protivljenja međunarodnih centara moći od kojih smo duboko zavisni, već zbog same strukture, volje, namjera, sposobnosti – i prije svega iskrenosti nove parlamentarne većine. Ako znamo da je poslije pobjede, uprkos do tada neviđenoj euforiji koja je nastala, ta ista većina, jedva, poslije dugih i iscrpljujućih pregovora, uspjela sastaviti Vladu, koja ne bi bila formirana bez presudnog uticaja Crkve i pokojnog mitropolita Amfilohija kao nesumnjivog autoriteta u tom bloku, onda, a poslije svega što se u međuvremenu dešavalo, da ta ista većina izabere novu Vladu – prosto je van logike i pameti. Niti je DF predložio Lekića sa nadom da može biti izabran, niti su ga Demokrate takvog prihvatile, a i laicima je jasno da Abazović želi da uđe u nove izbore sa mjesta premijera, makar mu tehnički mandat trajao koliko su trajali svi Đukanovićevi dosadašnji mandati.

Lekić je ovdje bio što Bojanić onomad, kada je bio kandidat opozicije za predsjednika: žrtveno jagnje (ili ovca?), čija je svrha da posluži kao podloga daljnih političkih prepucavanja i zauzimanja što boljih startnih pozicija pred nastupajuće izbore. „Naaaroood“ i njegoiv interes je u tim prepucavanjima i jeftinim igrama uvijek samo kolateralna šteta.

Kao i u prvoopisanom slučaju, Lekić je sa zakašnjenjem shvatio da je samo moneta za potkusirivanje, te je poslije prvog sastanka prekinuo tu lakrdiju, bar donekle spašavajući obraz.

Idemo dalje, na kreditne pare. Sve dok nam se i ta slavina ne zavrne. Onda ćemo se tek suočiti sami sa sobom, a to suočavanje će biti nepodnošljivo bolno.

0 Comments

Submit a Comment