SZO: Kina mora dati više podataka o epidemiji kovida

Objavljeno: 31.12.2022, 09:19h

Kineski zvaničnici moraju da podijele više informacija o epidemiji kovida u svojoj zemlji i porastu broja novozaraženih u Kini, apelovala je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Mnoga stroga ograničenja u Kini su ukinuta u poslednjih nekoliko nedjelja nakon čega je broj novozaraženih porastao u nekoliko zemalja koje sada provjeravaju stanje putnika iz Kine, prenosi BBC.

Zvaničnici SZO žele da vide više podataka o hospitalizacijama, prijemima u jedinice intenzivne njege, smrtnim slučajevima i broju vakcinisanih.

SAD, Španija, Francuska, Južna Koreja, Indija, Italija, Japan i Tajvan uvele su obavezno kovid testiranje za putnike iz Kine jer strahuju od ponovnog širenja virusa.

Putnici koji u Englesku kreću iz Kine moraće da prikažu negativan test prije nego što se ukrcaju u avion.

Iz SZO se naglašava značaj praćenja i blagovremenog objavljivanja podataka kako bi se pomoglo Kini i drugim zemljama širom svijeta da formulišu tačne procjene rizika i da se informišu o efikasnim mjerama.

Iznenadno ukidanje mnogih ograničenja u Kini uslijedilo je nakon novembarskih protesta protiv vladinog upravljanja bolešću.

Do tada, Kina je imala jedan od najstrožijih anti-kovid režima na svijetu, poznat kao politika nulte tolerancije na korona virus.

Broj novozaraženih je od tada u porastu, a kineska vlada izvještava od oko 5.000 slučajeva dnevno.

Međutim analitičari tvrde da su realni brojevi u velikoj mjeri smanjeni procjenjujući da u Kini svakodnevno ima skoro milion novozaražanih.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register