Stoltenberg: Moramo se pripremiti na duži sukob

Objavljeno: 31.12.2022, 14:39h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za njemačku ageciju dpa izjavio je da Vladimir Putin još nije odustao od plana da u potpunosti kontroliše Ukrajinu.

U intervjuu tokom kojeg se osvrnuo na 2022. godinu, Stoltenberg je upozorio sve kako se trebaju pripremiti za rat na duge staze.

“Nema naznaka da je Putin promijenio svoj opštii cilj ovog rata, a to je kontrola Ukrajine. Ovo nije gotovo. Ratovi su nepredvidivi, ali moramo se pripremiti na duge staze i nove ruske ofanzive. Ne treba potcjenjivati Rusiju”, rekao je Stoltenberg.

Šef NATO-a pozvao je saveznike da nastave svoju podršku Ukrajini.

“Možda zvuči kao paradoks, ali vojna podrška Ukrajini je najbrži put do mira. Znamo da većina ratova završava za pregovaračkim stolom, vjerovatno će i ovaj rat. Međutim, znamo da ono što Ukrajina može postići u ovim pregovorima neraskidivo zavisi od vojne situacije”, poručio je generalni sekretar NATO-a.

Na kraju, Stoltenberg je izjavio da Ukrajina mora ostati nezavisna i demokratska država.

“Dakle, ako želite mirno rješenje pregovaranjem koje će osigurati da Ukrajina ostane kao nezavisna demokratska država, najbolji način da se to postigne je da se Ukrajini pruži vojna podrška”, zaključio je Stoltenberg.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register