Najprodavanija alkoholna pića u 2022. godini

by | dec 31, 2022 | Svaštara | 0 comments

  1. Bacardi Rum

Iako je na etiketi označen kao portorikanski, ovaj začinjeni rum je zapravo rođen na Kubi. Ranije najprodavaniji rum na svijetu ovogodišnji šampion brenda ruma, Bakardi, ušao je u prvih 10 po prvi put nakon što je porastao 14,5% i po prvi put premašio 20 miliona prodatih kutija. Ovo obeležava petu godinu rasta brenda.

Brend ruma je doživeo “izuzetnu godinu“ u Meksiku, prema Nedu Duganu, globalnom višem potpredsjedniku za Bakardi, a takođe je zabeležio značajan rast u Španiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

  1. Royal Stag Whisky

Član portfelja globalnog giganta pića Pernod Ricard, Royal Stag viski kombinuje žestoka pića od žitarica lokalnog porijekla i uvezene škotske sladove. Viski, distribuiran širom svijeta i koji ima najveći broj fanova u Indiji, proizvodi se u Nepalu. Indijski viski Roial Stag u vlasništvu Pernod Ricarda je zabilježio rast od 20,8% – najveći rast među prvih 10.

Povećanje je takođe dovelo do toga da je brend malo premašio svoj obim od prije pandemije od 22 miliona prodatih kutija.

  1. -196˚C Strong Zero

Japanski RTD brend -196˚C Strong Zero zabilježio je najveći pad među gigantima sa milionom kutija.

Bila je to druga godina zaredom da je brend u vlasništvu Suntori Spiritsa opao. Dostupan u Japanu, asortiman pića u stilu Highballa dobio je ime po načina proizvodnje – voće se zamrzava na -196°C i drobi u prah, koji se koristi za pravljenje tečnosti.

  1. Officer’s Choice

Indijski viski sastavljen od škotskog slada i indijskog zrna. Njegov matični brend, Allied Blenders & Distillers, debitovao je za Officer’s Choice 1988. godine Officer’s Choice prijavio je dvocifren porast na 23,2 miliona prodatih kutija viskija u 2021. godini, ali je ostao daleko ispod obima od prije pandemije.

Officer’s Choice je nekada bio najprodavaniji indijski viski na svijetu sa 34 miliona kutija u 2018, ali je njegova prodaja opala poslednjih godina. Vlasnik brenda, Allied Blenders & Distillers, planira da poveća tržišni udio Officer’s Choice-a tokom sledeće godine.

  1. Tanduay Rum

Tanduai drži titulu najpopularnijeg ruma na svijetu četiri uzastopne godine. Filipinski rum je dobio ime po lokaciji svoje prve destilerije, Isla de Tanduay. Filipinski brend Tanduai ostaje najveći svetski brend ruma sa 23,7 miliona prodatih kutija.

Brend je zabilježio mali pad od 0,8% prošle godine, nakon što je ostvario impresivan rast u 2020. Filipinski brend ruma mogao bi da pretekne Bakardi u budućnosti.

  1. Imperial Blue Whisky

Imperial Blue Whisky Indijski viski je najveći brend po obimu u portfelju Pernod Ricarda, koji ga je kupio 2002. Njegova cijena ispod 10 dolara i ugodan ukus čine ga omiljenim za piće širom svijeta. Imperial Blue brend kompanije Pernod Ricard postigao je rast od 13,4% na 24,1 miliona prodatih kutija, ali nije uspeo da dostigne obim od 26,3 miliona prodati kutija prije pandemije.

  1. Smirnoff votka

Najpopularnija votka na svijetu, Smirnoff je dugo bila poznata po svom glatkom ukusu i teksturi – nadmašivši konkurenciju u degustacijama. Smirnoff u vlasništvu kompanije Diageo ima posebno jak učinak u 2021. godini, rast od 15,2% na 26,5 miliona prodatih kutija.

  1. McDowell’s No.1 Whisky

Brend će ostati dio portfelja United Spirits-a nakon masovne prodaje 32 svojih brendova kompaniji Inbrev Beverages, potez koji će mu omogućiti da se fokusira na svoju više premium liniju i mogao bi pomoći McDovell’ da dostigne nove visine u narednoj godini.

  1. White Claw

Tokom prva dva tromjesečja 2021. godine tržišni udio White Clawa u kategoriji tvrdih seltzera u SAD pao je 15,4%, otkrili su podaci platforme za inventar alkohola Backbar. Tako da su ove godine prodali “svega” 65 miliona kutija pića.

  1. Jinro Soju

Konzumiran i direktno i u koktelima, Jinro je u 2022 godini prodat u gotovo 94,5 miliona devetolitarskih kutija, što mu je donijelo titulu najprodavanijeg alkoholnog pića na svijetu za 2022. godinu. Jinro bi mogao postati prva robna marka koja će dosegnuti 100 miliona prodatih kutija u godinama koje dolaze.

0 Comments

Submit a Comment