Saobraćajni inženjer u ‘grešnoj’ biciklističkoj priči

Objavljeno: 25.12.2022, 18:46h

Piše: Duško VUKOVIĆ

Danas me je u Podgorici prekorio saobraćajni inženjer koji je upravljao motornim vozilom nikšićkih registarskih oznaka.

Rekao mi je da moram imati saobraćajnu kulturu da bih razgovarao sa njim o saobraćaju.

Ovaj prijekor mi je uputio kad je kolona biciklista, čije sam začelje obezbjeđivao, skrenula lijevo preko Vezirovog mosta a inženjer produžio put Zagoriča.

Zapođeli smo razgovor u momentu kada je odlučio da se baš ne zaleti u grupu biciklista/biciklistkinja i njihove mladunčadi na dva točka, koji nijesu moglli odoljeti zovu nevladinog udruženja Biciklo.me i došli su po sunčanom decembarskom danu da zajedno pedalaju podgoričkim ulicama i sokacima, 64 put zaredom. (Neki su, davno, na Zapadu,  ove vožnje prozvali critical mass, a mi nekritički prhvatili  😉 ) Saobraćajni inženjer za volanom izgleda nije skontao o čemu se radi, pa je iz lijeve kolovozne trake upao među pedalašku ‘bandu’ onda kad su se dvije trake slile u jednu. Mi koji smo obezbjeđivali začelje kolone (inače uredno označeni) smo se grupisali ispred vozila i stavili mu, ljubazno, do znanja da treba malo da se strpi. Burno je reagovao, ali, srećom, nije pokušavao da zloupotrijebi moć koju su mu davali metal i motor na fosilna goriva.

Nijesam zapamtio baš cio naš razgovor, ali je suština bila da mi, po njegovom mišljenj, kršimo zakon, jer smo uzurpirali dio saobraćajnice koja nam ne pripada. U prilog valjanosti svoga pogleda na datu saobraćajnu situaciju je potegao i pitanje zašto nemamo policijsku pratnju. Kao, onda bi sve bilo OK. Rekao sam mu da nema potrebe za policijskom pratnjom, jer mi imamo vlastitu redarsku službu, ali to ga je samo uvjerilo da mi, u stvari, nemamo dozvolu policije za našu uzurpatorsku rabotu.

Vidjevši da je čovjek od reda i zakona, pribjegao sam bezazlenoj laži i rekao mu da mi imamo memorandum o saradnji sa policijom kojim je predviđeno da ovakve vožnje mi obezbjeđujemo.

Nije ga ni to impresioniralo. Insistirao je na tome da mi radimo nešto nedozvoljeno.

Pomislio sam da ću uvrijediti inženjera saobraćaja ako mu kažem da sa ovakvom vrstom vožnji policija po pravilu nema ništa, jer su one neka vrsta civilne saobraćajne gerile koja se bori za alternativne vidove saobraćaja i humaniji grad. Rekao sam mu, ipak, da bismo od njega kao saobraćajnog inženjera očekivali da bude na našoj strani i da nas podrži. On me je, nakon toga, optužio za saobraćajnu nekulturu!

Od kada je Biciklo.me, čiji sam jedan od osnivača, počelo prije desetak godina da organizuje critical mass vožnje u Podgorici (priskočili smo ponekad i drugje u pomoć, pa i u Nikšiću), nailazili smo na reakcije odobravanja i podrške, sa jedne, i na sasvim suprotne. Niko, ipak, nije nikada pokušao da bude nasilan. Doduše, Biciklo.me je imalo podršku policije u dugom  vremenskom periodu, što je bilo od ogromne važnosti za sigurnost učesnika/ca ovih događaja. Nekoliko puta se desilo da su nam se pridruživale policijske biciklističke patrole. U međuvremenu, policija je prorijedila svoju podršku, a negdje su se u tranziciji zagubili i oni policajci/policajke na biciklima. Podgorica sada ima kakve – takve biciklističke staze i mnogo više ljudi sada svakodnevno saobraća gradom na dva toča koje pokreću vlastitim nogama. Ipak, predstoji nam svima još ozbiljnih napora da glavni grad ekološke države učinimo humanijim u svakom pogledu.

Nadam se da je onaj saobraćajni inženjer u kolima nikšićkih registarskih tablica izuzetak među kolegama.

Foto: Biciklo.me

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register