Ubijen divojarac u NP ‘Durmitor’, NVO ‘Breznica’ traži hitnu reakciju policije i tužilaštva

Objavljeno: 23.12.2022, 21:27h

NVO “Breznica” iz Pljevalja je pozvala policiju i Osnovno državno tužilaštvo iz Pljevalja da odmah javnosti saopšte detalje o krivolovu koji se desio jutros u srcu NP “Durmitor”, nedaleko od mjesta Tepca, kada je ubijen divojarac u trećoj godini starosti.

Oni traže i da budu objavljena puna imena svih učesnika “u ovom drskom i gnusnom ubijanju jedinke divojarca u zaštićenoj zoni nacionalnog parka.”

Oni su takođe pozvali Upravu policije Crne Gore “da hitno javnosti i građanima saopšte da li se traga i da li su locirani od zakona odbjegli ukrajinski državljani koji su u bjekstvu, i ako je odgovor ‘da’, da javnosti i građanima saopšte rezultate te potrage”.

“Ako to ne urade u roku od 24 sata, mi ćemo se javnosti i građanima obratiti sa ostalim detaljima i informacijama koje su u našem posjedu, sa punim imenima učesnika, ovog, po svim obilježjima terorističko kriminalnog akta”, piše u saopšten ju koje je potpisao Milorad Mitrović.

Prema navodima iz saopštenja, četiri čuvara dobara NP “Durmitor” su jutros zatekli “tri strane državljanke pored leša odstrijeljenog divojarca, dok su dvojica krivolovaca koji su i počinili ovaj zločin uspjeli pobjeći nepristupačnim terenom/stijenama kanjona rijeke Tare, odnoseći sa sobom dvije snajperske puške sa sofisticiranom opremom za ubijanje, čime su i izršili ovaj zločin”.

“Rendžerska služba NVO ‘Breznica’ je ranije bila u saznanju da je ova grupa stranih državljana smještena u jednom od žabljačkih hotela i poslednjih mjeseci su ih i naši aktivisti, ali i mještani viđali u zaštićenoj zoni nacionalnog parka sa oružjem, tj. dugim cijevima”, navodi se u saopštenju, u kome se izražava sumnja da su dvojica krivolovaca “bivši pripadnici određenih paravojnih struktura iz Ukrajine, koji su došli u Crnu Goru”.

“Nepoznanica je razlog njihovog dolaska, ali ono što sigurno znamo je to da je ova grupa stranih državljana u posjedu modernog naoružanja i opreme kojom vrše odstrel zakonom zaštićene i ugrožene divljači (Durmitorske divokoze), čija je brojnost ‘svedena’ na biološki minimum. Posebno je zanimljivo, kako je moguće da su ovi ukrajinski državljani došli u posjed ovakvog oružja i opreme, poput specijalne opreme: noćnih optičkih nišana, opreme za noćni lov/termovizijama i sl. Postavlja se pitanje da li su ovi kriminalci to oružje i opremu unijeli u Crnu Goru ili su je nabavili ovde, na koji način i od koga?”, pitaju iz NVO ‘Breznica’.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register