Šole: Kosovo blizak partner, sa Srbijom imamo važan odnos

Objavljeno: 10.12.2022, 09:46h

Savjetnik Stejt departmenta Derek Šole je izjavio, uoči posjete Balkanu, da je Kosovo blizak partner SAD i da Vašington sa Srbijom ima važan odnos.

Šole, koji će tokom pos,ete regionu sledeće ned,elje predvoditi američku delegaciju čiji će član biti i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, rekao je za albanski servis Glasa Amerike da SAD “pokušavaju da učine sve što mogu da budu dobar partner i u odnosu na Srbiju”.

“Kosovo je veoma dobar prijatelj SAD i blizak partner. I sa Srbijom imamo važan odnos. Pokušavamo da učinimo sve što je u našoj moći da budemo dobar partner i u odnosu na Srbiju, jer oni rade sa nama u okviru procesa koji olakšava Evropska unija i koji mi u potpunosti podržavamo kako bi se postiglo bolje rješenje za obje zemlje”, kazao je Šole povodom komentara da se SAD ne odnose prema Srbiji toliko oštro kao prema Kosovu, prenosi agencija Beta.

Upitan za oštriju retoriku SAD prema vladi u Prištini u poslednje dvije nedjelje, Šole je rekao da se to odnosilo na “specifično pitanje u vezi sa sprovođenjem propisa o preregistraciji” vozila.

Šole je rekao da SAD “žele da vide da Kosovo nastavi da ide ka većoj evropskoj integraciji” i dodao da su “pregovori Srbije i Kosova uz pomoć EU ključni element u tome”.

“Fokusirani smo na normalizaciju odnosa koja je zasnovana na međusobnom priznanju. Ovi razgovori mogu da budu korak u tom procesu, tako da Kosovo može da nastavi putem ka većoj integraciji”, kazao je Šole.

Povodom izbora za gradonačelnike četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova, zakazanih za 18. i 25. decembar, Šole je ponovio stav SAD da uslovi za njihovo održavanje nisu povoljni i da bi trebalo da budu odgođeni.

“Bili smo jasni da mislimo da nije pravo vrijeme za izbore s obzirom na osjetljivost trenutka. Situacija je veoma napeta i želimo da budemo sigurni da su uslovi povoljni da ovi izbori budu slobodni i pošteni. Kosovo je multietnička demokratija poput SAD. Ponosni smo na posao koji su SAD obavile u poslednjih 20 godina kako bi pomogle da se uspostavi demokratija na Kosovu. Zato, uz dužno poštovanje, smatramo da ovi izbori treba da budu održani u vrijeme i na način koji ne bi izazvali veću nestabilnost”, rekao je Šole.

Stejt department je saopštio da će Šole od 12. do 17. decembra posjetiti Kosovo, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, S Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Brisel, sa ciljem da naglasi trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu regiona.

Glavne teme njegovih razgovora biće energetska bezbjednost, napredak na putu ka EU i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, naveo je Stejt department.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register