IFJ: Ubijeno 67 novinara i predstavnika medija tokom ove godine

by | dec 9, 2022 | Novosti | 0 comments

Izvještaj IFJ objavljen je uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, a zbog porasta broja ubijenih medijskih radnika, organizacija je pozvala vlade da preduzmu konkretnije akcije za zaštitu novinara i slobodnog izveštavanja.

Organizacija sa sjedištem u Briselu je istakla da se 375 novinara trenutno nalazi u pritvoru zbog svog rada, najviše u Kini, Mjanmaru i Turskoj, dok je prošle godine bilo pritvoreno 365 novinara, prenio je Tanjug vijest AP.

Neuspjeh da se reaguje samo će ohrabriti one koji nastoje da suzbiju slobodan protok informacija i potkopaju sposobnost ljudi da pozivaju svoje vođe na odgovornost”, rekao je generalni sekretar IFJ Entoni Belanžer.

Prema njegovim riječima, najviše medijskih radnika je ubijeno u Ukrajini, zatim u Meksiku zbog vladavine terora kriminalnih organizacija, kao i na Haitiju zbog nasilja kriminalnih bandi.

Belanžer je istakao da je zabiulježeno i pet ubistava novinara u Pakistanu zbog političke krize u toj zemlji i upozorio na nove prijetnje novinarima u Kolumbiji i stalnu opasnost za novinare na Filipinima.

Belanžer je takođe pomenuo ubistvo novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh dok je izvještavala iz palestinskog izbjegličkog kampa.

IFJ predstavlja 600.000 medijskih profesionalaca iz sindikata i udruženja u više od 140 zemalja.

0 Comments

Submit a Comment