Starinski lijek protiv kašlja

by | dec 8, 2022 | Svaštara | 0 comments

Zašto žalfija s mlijekom pomaže oslobađanju od kašlja?

Visoka efikasnost ove biljke objašnjava se sadržajem vrijednih eteričnih uja u njenim listovima, koja poseduju antibakterijsko i protivupalno djelovanje. Takođe, u njihovom sastavu je mnogo fosforne kiseline, vitamina C, B1, P, tanina.

Smatra se da takav napitak omekšava suv, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulišući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Posjeduje antiseptičko protivupalno djelovanje, doprinosi bržem oporavku.

RECEPT

Sastojci:

250 ml mlijeka (vrsta po želji, može biljno)

1 kašika čaja od lista žalfije

1 kašičica maslaca

1 kašičica meda

Pola do 1 kašičica kurkume

Priprema:

U lončić sipajte 250 ml mlijeka, dodajte 1 ​​kašiku čaja od lista žalfije, nakon čega, na tihoj vatri, dovedite do vrenja.

Čim mlijeko proključa, odmah ga pomjerite sa šporeta. U ovu mješavinu dodajemo 1 čajnu kašičicu maslaca, poklopite i ostavite da odstoji 15-ak minuta.

Nakon toga, tečnost treba procijediti i dodati u nju 1 kašičicu meda i jednu kašičicu kurkume (za djecu – pola kašičice) i promiješati.

Korišćenje

Ovaj uvarak treba popiti cio, pola sata prije spavanja.

Možete ga pripremati nekoliko dana, dok ne osjetite olakšanje i lako iskašljavanje sluzi iz bronhija.

Recept mogu koristiti kako deca, tako i odrasli.

Kontraindikacije

Uprkos činjenici da je ovaj recept vrlo djelotvoran kod problema s kašljem, i da sami ljekari odavno sugerišu da žalfija posjeduje odličan iskašljavajući efekt, treba se pridržavati određenih ljekarskih preporuka.

Na primjer, ovaj napitak bi, možda, mogao da zaustavi laktaciju, zato se dojiljama ne preporučuje. Takođe, oprez i osobama koje su sklone bolestima bubrega i niskom krvnom pritisku. (Izvor: Krstarica)

0 Comments

Submit a Comment