Savjet EU apeluje na političare u Crnoj Gori: Uzdržati se od produbljivanja institucionalne krize

Objavljeno: 07.12.2022, 10:30h

Evropska unija (EU) će i zvanično potvrditi da je politička kriza u Crnoj Gori razlog za usporavanje pristupnih pregovora, objavio je RSE.

U nacrtu zaključaka koje će usvojiti Savjet Opštih poslova EU biće izražena zabrinutost zbog političke nestabilnosti i nestabilnosti vlade. Posebnu zabrinutost će Savjet EU izraziti zbog odluke Skupštine da izmijeni ovlašćenja predsjednika države usvajanjem zakonodavstvo po hitnom postupku. Očekuje se da se istakne neophodnost da se svi zakoni usklade sa Ustavom.

“Savjet (EU) apeluje na sve političke aktere u Crnoj Gori da pokažu odgovornost, prevaziđu polarizaciju i poziva ih da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje. Crnogorski politički akteri treba da izgrade konsenzus kako bi povratili funkcionalnost demokratskih institucija i administracije neophodne za ispunjavanje proklamovanog ključnog cilja Crne Gore integracije u EU”, ističe se u nacrtu zaključaka u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Ove zaključke će ministri nadležni za evropska pitanja usvojiti na sastanku koji će biti održan 13. decembra. Iste zaključke će potom odobriti i šefovi država i vlada EU na samitu koji je zakazan za 15. i 16. decembar.

U nacrtu zaključaka dalje se podstiče Crna Gora da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su sloboda izražavanja i medija, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Priznajući do sada postignuti napredak, Savjet naglašava potrebu da se poboljšaju rezultati u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima”, navodi se u nacrtu zaključaka, te se poziva zvanična Podgorica da “bez odlaganja” ukine svaku šemu ili mjeru koja bi mogla kompromitovati ili ugroziti usklađivanje sa pravnom tekovinom i politikama EU.

Evropska unija će usvojenim zaključcima cijeniti konstruktivnu posvećenost Crne Gore daljem razvoju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Zemlja će se “snažno pohvaliti” za njenu doslednu saradnju po pitanjima spoljne politike, a posebno njeno čvrsto i dugotrajno i potpuno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom, uključujući restriktivne mjere EU, što pokazuje, kako stoji u dokumentu, “snažan signal o strateškoj opredijeljenosti Crne Gore njenom putu ka EU”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register