In corpore sano

by | dec 7, 2022 | Blog | 0 comments

Predsjednica SS-a u svojoj jotovanoj varijanti se preselila u Šavnik prije lokalnih izbora u tom gradu. Bila je lastavica izbornog turizma na najvišem nivou. Nikada se ovih decenija to nije dogodilo – u dijelu izbornog turizma, kako se sada zove nešto što je počelo još u davna i pradavna vremena, ako računamo naš beneficirani staž pod DPS-om, koji je prošao put od srpskog drugog oka do nečega što zovu crnogorskim, a to nikad bilo nije. Osim danas, kada su i pravim Crnogorcima ogadili identitet i koji se s pravom pitaju da li smo mi zreli za ludnicu?

Da! U Crnoj Gori u kojoj je Kotor sinonim za ludnicu i dalje. „Spreman si za Kotor“. Kao da u tom gradu ne postoji ništa drugo osim ludnice, a kulture ni na vidiku. Tu Budva dođe kao metropola turizma i tu i pojam metropole gubi smisao. Kao i kultura.

Zamišljam čelnicu SS-a Vesnu Simonović Zvicer kako ustaje u svom selu, kod Šavnika u 02.30 h poslije ponoći. Baci džezvu na ognjište da ispeče kavu i krene da nabaci zeru šminke na umorno lice, jer ni četiri sata nije spavala. Krene vijugavim putem iz svog sela do Šavnika, a tamo je u 04.30 h. Dok se razbudi uz serpentine i otvore joj se putevi prema Nikšiću – eto je u Podgorici taman da ne kasni. Poslije posla opet nazad i eto je u selu u 22.00 h. Istušira se, dva ksalola i alarm u 02.30 h. I naravno da ne može da izađe na izbore u Šavniku. Kako crna kukavice?

Šavnik je labudova pjesma glasačkog turizma. Makar se nadam. U cijeloj ovoj priči svi su zaboravili na Plužine. Da li hoćete da znate koje partije su se bavile istim ovim stvarima u Plužinama? Bili biste iznenađeni. Jer kupovinu duša su prisvojili kao projekat svi. E to je poraz!

Šavnik se ponavlja u nedogled, ali nije najeksplicitniji primjer. Najeksplicitniji je bio Tivat u vremenu kada je došlo do problema u Raju između DPS i SDP. Tada je na čelu Parlamenta bio Ranko Krivokapić. Njega je trebalo jednostavno poraziti. Matrica je jednostavna. Raskol u SDP, gdje dio koji se nazvao SD preuzme harizmatični Ivan Brajović. Projekat lokalnih izbora u Tivtu nije bila pobjeda DPS-a, kolika je bila demonstracija moći SD-a nad SDP-om, kada su autobusi iz Petnjice došli da glasaju za harizmatičnog Brajovića. Na zahtjev za provjeru svi su se pravdali zakonom i zaštitom ličnih podataka. SD je tada u Tivtu pretekao SDP. Logićno SDP je ćutao. Svi su čuvali funkcije po dubinama. A te dubine ni Žil Vern nije sagledao.

Sada imamo sa obje strane prepis građana iz NK u Šavnik. I imamo zakon koji treba i mora da se poštuje. A to znači da svi upisani imaju pravo glasa. Odnosno da država mora da reaguje i omogući im glasanje. Ista ona država u kojoj je avgustovska replika DPS-a uradila ništa da se stanje promijeni. I tu treba da bude kraj? Ako se držimo zakona onda jeste kraj priče.

Etički ovo je apsolutni debakl demokratije i izbornog prava. Zaista je nerazumljivo da se prijavite kao stanovnik Šavnika da bi glasali za DPS ili DF, a sa Šavnikom baš nemate veze. I DF – samo što se vješto ukriva. Bilo što da je razlog – novac, obećanje za napredovanje ili šta god. Ali je svakako za prezir. Naravno i za zakonsku odgovornost, ali u zemlji u kojoj se zakon sprovodi selektivno nema nade za rješenje.

Najbolji primjeri studentima na fakultetima su ekstremni primjeri. Samo treba da se sjetite da je od 1933. godine do rezultata Holokausta – Hitlerova Njemačka imala zakone za Jevreje koji su imali drakonske kaznene odredbe prema svima koji ih krše. Poštovanje zakona tada je bilo saučesništvo u masovnim ubistvima. Zbog toga nemam prava da osudim one koji krše zakone u ovoj državi, koji jamačno nijesu tog ranga – ali jesu diskriminatorni. Sasvim dovoljno. Ne osuđuje ih ni država. U Šavniku se sada samo gledamo kao u indijskim serijama – što lagano dovodi do 356. epizode.

Crna Gora konačno treba da postane zdrava država u kojoj je Kotor gospodin grad a ne ludnica, u kojoj je Šavnik primjer za kazneno postupanje prema svima lažno prijavljenim koji pitaju gdje je zgrada Opštine.

I nakon DPS dementorskog djelovanja od 30 godina, crna Crna Gora je sa novim vlastima još gora i crnja.

I zato šta imamo IN CORPORE SANO:

“Mens infirma in corpore sano

Animus tristis in corpore sano

Mens desperata in corpore sano

Mens conterrita in corpore sano!”

 

I šta ćemo sad?

0 Comments

Submit a Comment