Zlato iz Troje, Poliohnija i Ura istog porijekla

Objavljeno: 06.12.2022, 08:06h

Zlato u predmetima iz Troje, Poliohnija – naselja na ostrvu Lemnos, oko 60 kilometara od Troje – i mesopotamskog Ura ima isto geografsko porijeklo, nalaz je međunarodnog tima istraživača koji je, po prvi put, inovativnom mobilnom laserskom metodom analizirao uzorke čuvenog nakita iz ranog bronzanog doba iz Troje i Poliohnija.

Nalazi su objavljeni u časopisu Journal of Archaeological Science, a prenosi ih sveoarheologiji.com.

Predmeti su analizirani ručnim lasereom (pLA), koji je omogućio timu da minimalno invazivno izvuče uzorke iz nakita u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini. Muzejske ogrlice, privesci, minđuše i ogrlice su toliko dragocjene da se ne smijeju transportovati u laboratoriju ili pregledati na bilo koji način koji bi ostavio vidljiva oštećenja na predmetima. Druge metode nisu bile primjenljive zbog najmanje jedne od ovih prepreka.

Ručni laser topi rupu tako malu u komadima da se golim okom ne može vidjeti za uzorkovanje na licu mesta u muzeju.

Istraživači su takođe uspjeli da dokažu da su radionice proizvodile nakit u serijama, a ne samo kao pojedinačni komadi. Ne postoji drugo objašnjenje za identičnu proporciju platine i paladijuma u ​​zlatnim pahuljicama ogrlica istog dizajna koje su pronađene na različitim mjestima.

Istraživački tim je ispitao ukupno 61 artefakt. Svi potiču iz ranog bronzanog doba između 2.500 i 2.000 godina prije nove ere.

O porijeklu zlata iz kraljevskih grobnica u Uru se decenijama raspravljalo. U Mesopotamiji nema prirodnog nalazišta zlata, zbog čega se sumnjalo da je zapadna Anadolija, gdje se nalazila i Troja, mogući region porijekla, ali postoje i drugi regioni koji se mogu uzeti u obzir.

U ranom bronzanom dobu, zapanjujuće slični predmeti korišćeni su na velikom geografskom području od Egeja do doline Inda u današnjem Pakistanu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register