Krivokapić: Uradili smo sve sto smo mogli, a ispali krivi svima i svakome

Objavljeno: 03.12.2022, 21:15h

Bivši premijer Zdravko Krivokapić objavio je autorski tekst, povodom dvije godine od formiranja 42. Vlade Crne Gore.

Tekst prenosimo u cjelosti:

“Na današnji dan, prije dvije godine, je formirana 42 Vlada koja je smijenila autokratski sitem vladavine DPS-a i njegovih satelita.

Nakon izglasavanja 42. Vlade sam izjavio:

!…Nije bitan Zdravko Krivokapić, nije bitna ova Vlada, nijesmo mi ovde bogomdani da budemo, mi smo ovde isključivo i samo zbog naših građana, i to onih građana koje nećemo dijeliti: vi, mi, oni, naši, vaši, kakva je to podjela? Crna Gora zaslužuje da svi zajedno i zaboravimo taj dio – part. Okrenimo se na cjelovitu, integralnu Crnu Goru. Ako to nije mjera svih nas, onda ne treba nikome ova Vlada. Ja se moram osvrnuti na nešto što je apsolutno možda nepotrebno, ali moram da se vratim na taj 30.8. Tog 30.8. su građani pobijedili, jer narod na jedan, jedinstven način u našoj istoriji pokazao da može olovkom da se pobijedi, da može glas naroda da nadvlada sve moguće političke korupcije, koje su dokazive i za koje svi znamo. Ako je to tako, onda ova brojka 41 nije brojka „jedan više“, ona je mnogo više. Šta je validacija svega toga? Validacija su građani koji brane po prvi put u istoriji: jedan više ne može da bude preletač. To je ono što mi iskazujemo, to je ono što mi validujemo. To je snaga građana, i ako to ispustimo ovoga puta, kad ćemo više moći da izađemo čista obraza pred tim građanima?“

Formirana je eksperstska Vlada da bi se bavila promjenama, a ne zamjenama. Vladu čini kompeteni članovi od kojih: skoro pola ima doktorat, jedna trećina su dame, polovina sa velikim iskustvom iz inostranstva, a veći dio Vlade je mlađi od 40 godina.

Kompetentna i znavena 42. Vlada usmjerena je bila na dobrobit svih gradjana. Naša mjera nije bila jedna ili druga politika, već najbolje rešenje za najveći broj građana. Naš moto nije partijski službenik, već baš onaj koji je državni.

Spoj mladosti i iskustva, znanja i mudrosti, entuzijazma i želje za promjenama je garantovao uspjeh. Sve smo uradili što nam je bilo u mogućnostima, a na kraju ispadasmo krivi svima i svakome.

Moje i opredeljenje 42. Vlade je isključivo i samo poštovanje Ustava i Zakona, Sporazuma od 8.09.2020 i istrajavanju na Programu datom u Ekspozeu i Programima rada Vlade za 2021 i 2022.

Desila se demokratija (prva smjena vlasti) i sloboda. Nakon toga se otkrivaju sve bolesti prethodnog režima i zarobljene države. Sve slabosti Ustava i zakona, problemi u ekonomiji, socijalnoj politici, finansijama, zdravstvu, pravosudju … sada su vidljive i imaju drugačiju dimenziju. Ali, sve je ovo i kriza demokratije i njene porođajne muke, jer političke vrhuške su naučile da oni budu svje i svja, a ne građani.

Bez obzira na teške stanje koje je zatekla i brojne opstrukcije sa kojima je bila suočena 42. Vlada je ostvarila značajne rezultate na svim poljima.

U aprilu 2021. smo odlučili da programima pobijedimo politiku. Iako je kao najveći uspjeh Vlade projekt Evropa sad, on je bio samo jedan od 5 programa koji su trebali da se realizuju u 2022. godini sa osnovnim ciljevima: izdizanje kvaliteta života, infrastrukturno povezivanje Crne Gore, dobro upravljanje državnim preduzećima i državnom imovinom, ukrupnjavanje, udruživanje, automatizaciju i modernizaciju malih gazdinstava i ubrzano uslađivanje sa pravilima, zakonima i standardima EU.

Ključna pretpostavka za izuzetan uspjeh je bila dobra priprema za turističku sezonu 2021., kada smo se odlučili da otvorimo granice, uspostavimo kvalitetne zdravstvene protokole, obezbijedimo besplatno PCR testiranje za strance (potreba za povratak kući), definišemo I organizujemo reurse za besplatno liječenje stranih turista oboljelih od Kovida I ostvarimo funkcionisanje nove nacionalne avio kompanije sa novim avio linijama.

Stopa ekonomskog rasta je 13 odsto u 2021. godini, najveća u Evropi, a imali smo 2020 najveći pad u Evropi od 15 odsto, i to nije kako bi neki ekonomisti iskazali sistem “opruge”, već rezultat znanja, dobrog projektovanja, sihronizacije na svim nivouma, štedljivosti i nultoj korupciji.

Povećana poreska disciplina porast prihoda budžeta uvođenjem i doslednom primjenom elektronske fiskalizacija, primjena QR kod na računu od strane preduzeća i započete reforme poreske administracije stvarile su potreban preduslov za prihodnu stranu.

Uprkos rastu i redovnom usklađivanju plata, penzija i socijalnih davanja, ostvarene uštede od 10 odsto čitavog budžeta na neproduktivnim kategorijama rashoda! Bukvalno je objavljen rat rasipništvu.

Podrška privredi i građanima, kroz dva paketa mjera, je uspjela da održi u život pogotovo mala i srednja preduzeća i samo nadoknada plata za ugrožene djelatnosti kako bi turistička privreda mogla da preživi preko godinu dana bez prihoda do ljetnje turističke sezone je sačuvala radnu kondiciju većeg broja radnika.

Iako smo posljednji u Evropi započeli vakcinaciju uspjeli smo da vakcinišemo preko 30 odsto odrasle populacije prije početka sezone.

Putarina na putu za BiH je ugovorena kako se ne bi naplaćivala ni turistima ni građanima Crne Gore.

Ostvarili smo rast broja turista sa SVIH REGIONALNIH TRŽIŠTA U ISTO VRIJEME!

Uspostavili smo kontrolisane budžetske rashode i po prvi put realizovali programski budžet. Hedžing kineskog duga daje brzo vidljive rezultate.

U Crnoj Gori sve vam se prašta, osim uspjeha.

Da sam želio da pravim kompromise sa bivšim režimom i radim po nalozima centara moći van Crne Gore, bio bih i danas premijer. Da sam bio prepreka dogovora pobjednika od 30.08., oni bi se dogovorili nakon moga odlaska.

Ova Vlada, tvrdim sredinom oktobra 2021., mora da padne:

 1. Jer je demokratska i građanska i ruši koncept ultra nacionalnog pristupa,
 2. Zato što ostvaruje izuzetne rezultate ne samo u ekonomsko i finansijskoj sferi, koji su respektabilni za čitavu Evropu, nego i u svim drugim oblastima
 3. Prije izbora u Srbiji, jer treba poslati poruku da takve Vlade nemaju dugotrajnost
 4. Zbog nerazumijevanja i nedostatka podrške većine koalicionih partija Za budućnost CG i njihovog destruktivnog djelovanja
 5. Jer ne prihvata apriori Open Balkan
 6. Zato što želi da potpiše Temeljni ugovor isključivo i samo u skladu sa Ustavom i Zakonom, koji je neoboriv i koji štiti i državu i MCP i ostale eparhije
 7. Zbog ogromne štete koja je nanešena švercu, tj. organizovanom kriminalu i dogovorenim poslovima
 8. Zato što brine o siromašnim i time smanjuje uticaj politike na kupovinu glasova
 9. Jer pokazuje da programi mogu biti značajniji od političkih igara.
 10. Zato što nema mentora, a to je prevedeno na naški moćnog zaštitnika ni u CG, a niti izvan CG
 11. Jer se napokon dokazalo da građani mogu direktno da utiču na dešavanja, što ne odgovara partijskoj logici
 12. Ovaj, po meni, najuspešniji koncept Vlade dovodi u pitanje predstavnički sistem parlamentarizma
 13. Zato što većina medijskog prostora i jednog dijela NVO imaju nekorektan i vrlo negativni stav prema ovoj Vladi i
 14. Jer je medjunarodna zajednica progutala izmišljenu formulu, lansiranu nakon ustoličenja Mitropolita od strane DPSa i njegovih satelita, da je Mitropolija Crnogorsko primorska= Crkva Srbije=Ruska Crkva=Rusija.

Formirana je uz konstantne ucjene većine političkih snaga koje su je „podržavale“ i bila jedino moguće rešenje u tom trenutku. Rušenje Vlade kreće i prije njenog izglasavanja. Završni čin, nakon usvajanja Budžeta za 2022. I prve samostalne zaplene kokaina, prevashodno zahvaljući podpresjedniku Abazoviću.

Centri moći sihronizovano odlučuju da je najbolji put izglasavanja nepovjeranja 42-oj Vladi kolektivna politička korupcija (promjena izborne volje gradjana).

Krenuo je proces izglasavanja nepovjerenja 42-oj Vladi, što je potpuno ustavno, a zatim slijedi neustavni čin (sa političkim obrazloženjem pravne analogije, iako je jasno da se iz ranijeg neprava ne može se izvoditi isto pravo) kojim se uspostavlja stav: Za politiku i političare u Crnoj Gori je sve moguće i Ustav ne važi. Nisam se, iako mi je sugerisano, žalio Venecijanskoj komisiji.

Mnogo puta sam ukazivao na činjenicu kada sve postane ništa, onda umre upravljivost. Pronadjen je model za novu neustavnu vladu, koja mora da sruši sve principe I bez tolerancije svede sve na stav: Sada je sve moguće, jer principi ni elementarne logike ne funkcionišu.

Projekat neustavne I neproceduralno formirane Vlade, je rezultat potpune podrške DPSa (direktna saradnja URA I SNP-a sa DPS-om), tihog odobravanja od strane DF-a (naše ne dirajte), a sve uz blagoslov odredjenih medjunarodnih institucija i scenarija koje je prezentirao po modelu 49.

Igra na kartu po formuli 49 poslanika (rešavaju se svi problemi u pravosudju), ne daje rezultate, jer se zaboravlja da matematika pomaže životu, a ipak život češće demantuje matematiku.

I danas na sceni imamo: Oni koji su bezbijednost pretvorili u dječju igraonicu, isto rade I sa državom.

Konstatacija: Marfijev zakon neumoljivo djeluje i greške se umnožavaja, a izlaz se ne naslućuje.

Umjesto deblokade institucija i ubrzanje EU integracija od strane neustavne DPS-URA-SNP Vlade dobili smo medjusobne optužbe za učešće u organizovanom kriminalu i izdaji države. Tako da umjesto uigranih prevara sličnih onima koje smo svjedoćiči u prethodnom periodu od neustavne DPS-ove Vlade, pa do „slučajnog“ kašnjenja za dostavljanje podrške Lekiću, gradjani zaslužuju priliku da izborima daju sud ko je i kako radio.

Iako je gradjanin nosilac suvrenosti po Ustavu, ipak na djelu su političke vrhuške i njihove igrarije, ucjene i nadgornjavanja. Dokle tako?

Stanje je haotično, urušavaju se sve insitucije sistema srasle sa prethodnim režimom, političare interesuje samo pozicioniranje za sledeće izbore, lični i partijski interesi se brane do iznemoglosti, opstrukcije i dječje igrice od Podgorice do parlamenta traju, svako iskazuje stavove da je u pravu, jer sudija nema pištaljku.

Raduje me snaga ideja 42. Vlade koje su svoju potvrdu dobile na prethodnim lokalnim izborima. Takodje, posebno me raduje pojava novih političkih subjekata, koje će uz postojeće progresivne snage, na sledećim izborima dobiti mandat da ovu državu snažno povuku naprijed.

Izlaz iz situacije:

 • Izglasavanje svih sudija Ustavnog suda
 • Istovremeno organizovanje i predsjedničkih i vanrednih parlamenrtarnih izbora što prije.

Koraci za zajednički uspjeh Crne Gore:

 1. Donošenje zajedničke Strategije Crne Gore sa glavnim akcentom na razvoj za sledećih 30 godina i
 2. Izrada novog izbornog zakonodavstva sa promjenom sistema u kojem neće dominantni biti političari nego stručni ljudi sa reputacijom u društvu.

DAYo tada: U pamet se političari. Narod pobjedjuje”, naveo je Krivokapić u autorskom tekstu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register