Zabranjuje se prodaja cigareta na pijacama i preko interneta

Objavljeno: 30.11.2022, 13:06h

U Izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu koji je objavila Vlada Crne Gore koji potpisuje ministar finansija Aleksandar Damjanović navodi se da je jedna od značajnih mjera smanjenja dostupnosti duvanskih proizvoda, zabrana prodaje maloljetnicima, kroz sve oblike prodaje.

“Naime, iako je zabrana prodaje maloljetnicima normativno regulisana, značajan problem je određivanje starosti korisnika, što je posebno naglašeno kada je riječ o online prodaji”, navodi se u Izvještaju, prenose mediji.

U dokumentu se navodi i da se Zakonom o duvanu uređuje proizvodnja, obrada i promet duvana i duvanskih proizvoda, što, kako je navedeno, znači da postoji mogućnost regulisanja dostupnosti duvanskim proizvodima i putem ovog zakona, ne samo Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda.

Intencija je, kako se ističe, da se, zbog ubrzanog dizajniranja novih duvanskih proizvoda, kompetentno reguliše promet na tržištu.

“Važno je naglasiti da su mladima, putem online prodaje dostupni duvanski proizvodi koji ostvaruju vrlo negativne efekte po zdravlje, a za jedan broj njih i nemamo podatke o sadržaju, zbog čega je vrlo teško kreirati politike suzbijanja upotrebe. Takođe, ovom odredbom se onemogućava i ilegalna trgovina duvanskih proizvoda, uvođenjem zabrane kupovine duvanskih proizvoda koji se u trenutku naručivanja nalaze u maloprodajnom objektu van teritorije Crne Gore, kao i prodaja van poslovnih prostora t.j. na pijacama”, navodi se u Izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu sprovedena je od 28. oktobra do 17. novembra 2022. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register