U Hrvatskoj pokrenut sistem ‘Amber Alert’ za traženje nestale djece

by | nov 30, 2022 | Novosti | 0 comments

Ako dijete nestane, MUP će obavestiti firmu Meta, koja će upozorenje “NENO Alarm” poslati korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u krugu od 60 kilometara od mjesta gdje je dijete poslednji put viđeno, saopštio je hrvatski MUP.

Upozorenje će sadržati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internet stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.

MUP ističe da će korisnicitih društvenih mreža moći da podijele upozorenje svojim prijateljima i tako će ono dopreti do šire javnosti, pomoći u identifikaciji i lociranju nestalog dijete u kratkom vremenskom razdoblju, prenosi Beta.

Pokretanje “NENO Alarma” uključuje više koraka, a prvi je da nadležna jedinica MUP-a odgovorna za aktiviranje alarma šalje Meti e-poruku koja sadrži kratak opis slučaja i djeteta.

Meta takvu poruku može da primi u svako vrijeme na namjensku e-mail adresu, a podaci se mogu ažurirati po potrebi.

Upozorenje ostaje aktivno na Fejsbuku i Instagramu 24 časa ili dok se ne otkaže.

U slučaju poništenja dojave, odnosno ako dijete bude ranije nađeno, nadležna jedinica MUP-a šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata.

Po završetku akcije o tome se obavještavaju korisnici Fejsbuka i Instagrama, naveo je hrvatski MUP.

U saopštenju se dodaje da je Hrvatska 30. zemlja u kojoj je pokrenut taj sistem uzbunjivanja.

Projekat je podržala i ombudsman za decu Helenca Pirnat Dragičević koja je istakla da je nestanak svakog djeteta poziv na uzbunu i zahteva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi.

Ona je ocijenila da je sistem uzbunjivanja “NENO Alarm” važan korak koji će omogućiti brzo reagovanje velikog broja građana i sistema na nestanak djeteta i njihovo uključivanje u potragu, prenio je MUP u saopštenju.

0 Comments

Submit a Comment