U Hrvatskoj pokrenut sistem ‘Amber Alert’ za traženje nestale djece

Objavljeno: 30.11.2022, 17:35h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je danas, u saradnji s kompanijom Meta, pokrenulo sistem za traženje nestale djece “Amber Alert”, pod nazivom “NENO Alarm”.

Ako dijete nestane, MUP će obavestiti firmu Meta, koja će upozorenje “NENO Alarm” poslati korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u krugu od 60 kilometara od mjesta gdje je dijete poslednji put viđeno, saopštio je hrvatski MUP.

Upozorenje će sadržati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internet stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.

MUP ističe da će korisnicitih društvenih mreža moći da podijele upozorenje svojim prijateljima i tako će ono dopreti do šire javnosti, pomoći u identifikaciji i lociranju nestalog dijete u kratkom vremenskom razdoblju, prenosi Beta.

Pokretanje “NENO Alarma” uključuje više koraka, a prvi je da nadležna jedinica MUP-a odgovorna za aktiviranje alarma šalje Meti e-poruku koja sadrži kratak opis slučaja i djeteta.

Meta takvu poruku može da primi u svako vrijeme na namjensku e-mail adresu, a podaci se mogu ažurirati po potrebi.

Upozorenje ostaje aktivno na Fejsbuku i Instagramu 24 časa ili dok se ne otkaže.

U slučaju poništenja dojave, odnosno ako dijete bude ranije nađeno, nadležna jedinica MUP-a šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata.

Po završetku akcije o tome se obavještavaju korisnici Fejsbuka i Instagrama, naveo je hrvatski MUP.

U saopštenju se dodaje da je Hrvatska 30. zemlja u kojoj je pokrenut taj sistem uzbunjivanja.

Projekat je podržala i ombudsman za decu Helenca Pirnat Dragičević koja je istakla da je nestanak svakog djeteta poziv na uzbunu i zahteva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi.

Ona je ocijenila da je sistem uzbunjivanja “NENO Alarm” važan korak koji će omogućiti brzo reagovanje velikog broja građana i sistema na nestanak djeteta i njihovo uključivanje u potragu, prenio je MUP u saopštenju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register