EU odobrila pregovarački mandat za viznu liberalizaciju za Kosovo

Objavljeno: 30.11.2022, 10:21h

Ambasadori zemalja članica Evropske unije (EU) usaglasili su danas pregovarački mandat Savjeta EU o uredbi o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo.

Prema saopštenju iz EU, na osnovu ovog mandata, češko Predsjedništvo će početi pregovore sa Evropskim parlamentom.

Jan Lipavski, ministar inostranih poslova Češke, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom ocijenio je da današnja odluka predstavlja važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo.

“Nadamo se da ćemo brzo postići sporazum sa Evropskim parlamentom kako bi ovo obećanje postalo stvarnost. Vizna liberalizacija je omogućena naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbednost, i verujemo da će ova dobra saradnja biti samo jača u budućnosti”, izjavio je češki ministar spoljnih poslova, Jan Lipavski, prenosi RSE.

Prema stavu Savjeta EU, izuzeće od viznog zahtjeva primjenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024.

ETIAS je, inače, sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u one zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru. Konačnu odluku o prelasku spoljne granice donosi država članica EU prve destinacije.

Dogovoreni rok sa funkcionisanje ETIAS-a je novembar 2023. U slučaju da ovaj sistem bude poptuno funkcionalan u zadatom roku, to podrazumijeva da bi i vizna liberalizacija za Kosovo istovremeno stupila na snagu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register