Dva nova minerala otkrivena na meteoritu koji je pao u Somaliji

Objavljeno: 30.11.2022, 10:27h

Tim istraživača u Kanadi kaže da je otkrio dva nova minerala, a potencijalno i treći, nakon analize komada meteorita teškog 15 tona koji je pao u istočnoj Africi.

Meteorit širok nešto preko dva metra, što ga čini devetim po veličini među dokumentovanim meteoritima, iskopan je u Somaliji 2020. godine.

Lokalni uzgajivači kamila kažu da je meteorit poznat već generacijama stanovnika te oblasti i da su ga u svojim pjesmama nazvali sumrak.

Zapadni naučnici su, međutim, stijenu prispjelu iz svemira nazvali El Ali jer je pronađena u blizini grada El Ali, u regionu Hiran.

Komad meteorita na bazi gvožđa, težine 70 grama, poslat je na klasifikaciju stručnjacima Univerziteta Alberta, koji ima kolekciju djelova nebeskih tijela, prenosi RTS.

Dr Kris Herd, profesor na odeljenju za nauke o zemlji i atmosferi i kustos univerzitetske zbirke meteorita, rekao je da je dok je klasifikovao stijenu primijetio neobične minerale. Herd je zamolio Endrua Lokoka, šefa univerzitetske laboratorije za elektronske mikrosonde, da to istraži.

„Prvog dana kada je uradio neke analize, rekao je: ‘Imate najmanje dva nova minerala unutra’. To je bilo fenomenalno. Uglavnom je potrebno mnogo više posla od toga da se kaže da postoji novi mineral“, priča Herd.

Prema njegovim riječima, slični minerali stvoreni su u laboratoriji osamdesetih godina prošlog vijeka, ali nikada nije zabilježeno da se pojavljuju u prirodi.

Herd navodi da bi novi minerali mogli da pomognu da se otkrije kako funkcioniše „laboratorija prirode“, kao i da možda imaju još nepoznatu primjenu.

Treći potencijalno novi mineral i dalje se analizira.

„Nikada nisam mislio da ću biti uključen u opisivanje potpuno novih minerala samo zahvaljujući radu na meteoritu. To je ono što ovo čini uzbudljivim: u ovom konkretnom meteoritu imate dva zvanično opisana minerala koja su nova za nauku. Nazvani su elalit, po lokaciji meteorita, i elkinstantonit, po Lindi Elkins-Tanton, glavnom istraživaču Nasine predstojeće misije pod nazivom ‘Psyche’ koja ima za cilj da pošalje svemirski brod na asteroid bogat metalima“, objašnjava Herd.

„Lindi je mnogo istraživala proces formiranja jezgra planeta, a najbliže tome su meteoriti koji su sačinjeni od velike količine gvožđa. Zato ima smisla nazvati mineral po njoj i na taj način prepoznati njen doprinos nauci“, naglasio je Herd.

Naučnici sa Univerziteta Alberta željeli bi da ispitaju druge uzorke istog meteorita, ali budući da se oni često kupuju i prodaju na međunarodnim tržištima i, kako navodi Herd, ima indicija da je prenijet u Kinu, to možda neće biti moguće.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register