Dug i štednja

Objavljeno: 30.11.2022, 12:57h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Još u vrijeme one prave Jugoslavije, kada nam je dug u odnosu na danas bio minoran, a privredni rast stabilan i konstantan, Džoni Štulić nas je upozoravao sledećim stihovima „investicije su probile plafon, troše se krediti, svuda mnogo paranoje, svi smo do grla u krizi…“.

Od kada smo „osvojili slobodu uvođenjem demokratije“, dug je u svim državacima te Jugoslavije višestruko porastao, a uništeno je ili rasprodato skoro sve što je onda napravljeno. U slobodi i demokratiji koju smo osvojili, nema pjevača koji bi na tako nešto upozoravao. Da ima, u demokratiji bi bio nevidljiv, ne bi ga bilo u medijima, bar onim najčitanijim i najgledanijim. U slobodi su nam Džonija Štulića zamijenili razni ekremi u rijaliti programima; vendi, ceca, sanda – afrika, jami… i ostale slične prostitutke koje nazivamo umjetnicama, a one svakako neće sjeći granu koja im je omogućila bavljenje superelitnom „zabavnom“ prostitucijom koja donosi ogromna novac, moć i uticaj.

I Crna Gora je u demokratiji svoj dug višestruko uvećala, uništavajući u „jednoumlju“ stečeno, prodajući svoje ipak male i ograničene resurse. Zaduživanje je konstantno i stalno raslo,  dok nije došla nova, još veća demokratija, u kojoj je zavladao naaaroood i narodna volja. Od tada  dug rapidno skače – i tek će skočiti. Toliko, da nam ne gine aražman sa MMF-om, jer niko drugi neće više htjeti da na pozajmljuje novac. A kada uđemo u taj aražman, nenavikli, preko noći ćemo morati ući u takve štednje da će nam se želudac stegnuti, a mozak mnogima pući ili bar napuknuti. Osim zatvora u Spužu, bolnica u Dobroti je kapacitet koji hitno treba proširiti, ali kod nas niko dugoročno ne planira i ne razmišlja.

Uprkos takvom stanju stvari, mi na svakom koraku rasipamo. Što je dug veći i rasipanje je veće a štednja manja, umjesto obrnuto. Rasipamo energiju, vodu, smeće, a tek novac iz budžeta. Gubici pri prenosu električne energije su nam enormni, vode još veći, pravih smetilišta skoro da nemamo a ne recikliramo gotovo ništa.

Budžet nam je stavka u kome je najvažnije namiriti partije, poslanike, ministre – oskrbiti funkcionere; namiriti troškove za vozni park od 4500 službenih automobila, dnevnice za u zemlju i inostranstvo; novac za varijabile, račune za telefone, razne reprezentacije, odvojen život, smještaj u hotelu… – za naaaroood što ostane.

Svakog dana svjedoci smo „malih“ rasipanja svugdje i na svakom mjestu, države koja se guši u dugovima. Klime u kancelarijama rade non-stop, ljeti-zimi, uglavnom sa uvijek otvorenim prozorima. Pokvarene česme u toaletima javnih preduzeća ili javnom prostoru koje stalno cure a ne popravljaju se, uobičajna su pojava. Klupe i prakovski mobilijar uglavnom bude neofarban pred kišnu sezonu, do proljeća zbog toga istruli i mora da se mijenja.

Gradonačelnik u tehničkom mandatu je doista izgradio puno sportskih terena i parkova u koje su uložene stotine hiljda eura, ali se ne održavaju i propadaju. Tako zbog intervencija od par stotina eura nefunkcionalno postaje ono u što je uložen veliki novac.

Na renoviranim i novim asfaltom prevučenim saobraćajnicama izvođač radova najčešće dobro ne niveliše asfaltnu podlogu, zbog čega se stvaraju lokve od koje isti taj asfalt propada i koje ometaju saobraćaj, ali niko nikad izvođače radova ne pozove da ispravi grešku ili plati „penale“ zbog toga…

Uglavnom, gdje se god okrenemo vidimo rasipanje i nemar, umjeto štednje i obzira. Tako će biti sve dok nam primjer ne daju oni koji bi trebalo da ga daju: poslanici, ministri, direktori javnih preduzeća. Ne mogu ministri i poslanici pozivati građane na štednju ako na svakom koraku vidimo njihovo bahaćenje ili raspianje, niti direktori javnih ustanova svoje upošljenike ako oni sami ne daju primjer za to.

Bič MMF-a će nas uskoro naučiti pameti, iako je bič kao vaspitna mjera davno prevaziđen  metod.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register