Tajland: Svi sveštenici malog budističkog hrama pali na testu za drogu

Objavljeno: 29.11.2022, 23:30h

Budistički hram u centralnom Tajlandu ostao je bez sveštenika nakon što su svi pali na testu na droge. Svi monasi su razriješeni dužnosti jer su se drogirali metamfetaminom, drogom poznatom kao kristalni met.

Četiri sveštenika, uključujući opata, u hramu u regiji Bung Sam Pan u pokrajini Petčabun, bila su pozitivna na metamfetamin, rekao je zvaničnik okruga Bunlert Thintaptai za AFP, prenosi nacional.hr.

Sveštenici su poslani u zdravstvenu kliniku na odvikavanje od ovisnosti, rekao je zvaničnik.

“U hramu sada nema sveštenika i seljani su zabrinuti. Više monaha biće poslano u hram kako bi seljani mogli obavljati svoje vjerske obaveze”, rekao je Sveštenik.

Prema Kancelariji Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC), Tajland je glavna tranzitna zemlja za metamfetamin koji preko Laosa dolazi iz mjanmarske države Šan, piše “CBS”. Na ulici se prodaje Džaba, tableta koja u sebi ima kofein i metamfetamin. Cijena jedne tablete niža je od 20 bahta, što je iznos od oko 50 centi.

“Met, a posebno Džaba, mogu se lako pronaći u svakom kutku Tajlanda. Ponuda je posvuda porasla, a u ovom trenutku tableta je jeftinija od piva”, rekao je Džeremi Doglas iz UNODC-a za Thai Inquirer.

Vlasti širom jugoistočne Azije i ostatka svijeta su posljednjih mjeseci napravile rekordne zapljene metamfetamina. Prošlog mjeseca Hong Kong je navodno imao najveću zapljenu metamfetamina u istoriji.

Pronađeno je 1.8 tona tekućeg metamfetamina skrivenog u kartonima kokosove vode.

Prema podacima UN-a, Tajland je velika tranzitna zemlja za metamfetamin koji dolazi iz Laosa preko Mjanmara.

Ulična cijena jedne pilule je oko 0,74 dolara.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register