Tajland: Svi sveštenici malog budističkog hrama pali na testu za drogu

by | nov 29, 2022 | Novosti | 0 comments

Četiri sveštenika, uključujući opata, u hramu u regiji Bung Sam Pan u pokrajini Petčabun, bila su pozitivna na metamfetamin, rekao je zvaničnik okruga Bunlert Thintaptai za AFP, prenosi nacional.hr.

Sveštenici su poslani u zdravstvenu kliniku na odvikavanje od ovisnosti, rekao je zvaničnik.

“U hramu sada nema sveštenika i seljani su zabrinuti. Više monaha biće poslano u hram kako bi seljani mogli obavljati svoje vjerske obaveze”, rekao je Sveštenik.

Prema Kancelariji Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC), Tajland je glavna tranzitna zemlja za metamfetamin koji preko Laosa dolazi iz mjanmarske države Šan, piše “CBS”. Na ulici se prodaje Džaba, tableta koja u sebi ima kofein i metamfetamin. Cijena jedne tablete niža je od 20 bahta, što je iznos od oko 50 centi.

“Met, a posebno Džaba, mogu se lako pronaći u svakom kutku Tajlanda. Ponuda je posvuda porasla, a u ovom trenutku tableta je jeftinija od piva”, rekao je Džeremi Doglas iz UNODC-a za Thai Inquirer.

Vlasti širom jugoistočne Azije i ostatka svijeta su posljednjih mjeseci napravile rekordne zapljene metamfetamina. Prošlog mjeseca Hong Kong je navodno imao najveću zapljenu metamfetamina u istoriji.

Pronađeno je 1.8 tona tekućeg metamfetamina skrivenog u kartonima kokosove vode.

Prema podacima UN-a, Tajland je velika tranzitna zemlja za metamfetamin koji dolazi iz Laosa preko Mjanmara.

Ulična cijena jedne pilule je oko 0,74 dolara.

0 Comments

Submit a Comment