Predmet ‘Državni udar’: SDT ima rok od 15 dana da preda novu optužnicu

Objavljeno: 29.11.2022, 11:54h

Suđenje u ponovljenom postupku grupi koja se tereti za izazivanje nereda na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, poznatijem kao “državni udar” ili “terorizam u pokušaju” održano je danas. 

Odlukom vijeća Višeg suda, zbog novog činjeničnog  stanja, Specijalno državno tužilaštvo ima rok od 15 dana da dostavi sudu novu optužnicu.

Advokat Miroje Jovanović predložio je sudskom Vijeću, predsjedniku vijeća Zoranu Radoviću, da se optužnica u ponovljenom postupku odbaci.  Advokat Jovanović je ukazao da je optužnica u ponovljenom postupku sporna zbog, kako kaže, djelova u  u kojoj se spominju krivična djela za koja više ne postoji krivično “gonjenje” i jer se pominje Miloš Jovanović čiji postupak je od ovog odvojen i “kojeg SDT više ne tereti”.

Ssudja Zoran Radović je dao pauzu nakon koje je sudsko vijeće kojim on presjedeva odbacio kao neosnovan zahtjeva advokata da se optužnica odbaci i donio rešenje da SDT ima 15 dana rok za predaju nove, izmjenjene optužnice, prenosi Dan.

Ta optužnica ne podliježe kontroli, već se nastavlja postupak.

Apelacioni sud je ranije  ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem. Ranije je sudija Suzana Mugoša je prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. Uovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije.

Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu.

VEZANE VIJESTU

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register