UN: Veliki koralni greben treba staviti na listu ugrožene svjetske baštine

Objavljeno: 28.11.2022, 18:48h

Veliki koralni greben nadomak sjeveroistočnih obala Australije trebalo bi da bude stavljen na listu ugrožene svjetske baštine, preporučila je u danas objavljenom izvještaju misija pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Upozorila je da je bez “ambiciozne, brze i održive” klimatske akcije najveći koralni greben na planeti u ozbiljnoj opasnosti.

Izvještaj je sastavljen na osnovu desetodnevne misije u oblasti Velikog koralnog grebena koje su sproveli zvaničnici UNESKO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Greben, stanište podvodnog života izuzetne raznovrsnosti i ljepote nalazi se na UNESKO-voj listi svjetske baštine od 1981. godine.

Izvještajem se federalnim vlastima Autralije i vlastima savezne države Kvinslend preporučuje da odrede ambicioznije ciljeve u smanjivanju emisija gasove staklene bašte, a u skladu sa međunarodnim naporima da se buduće zagrevanje planete ograniči na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijska vremena, prenosi Beta.

Prije no što UNESKO podnese bilo kakav zvaničan predlog Komitetu za svjetsku baštinu, prvo će se razmotriti odgovor australijskih federalnih i regionalnih vlasti.

U izvještaju se kao nedovoljno brzi i nedovoljno efikasni ocjenjuju skorašnji napori da se zaustavi masovno izbjeljivanje korala i da se zaustavi zagađivanje voda oko Velikog koralnog grebena, a koje dovodi do povećanje njihove kiselosti, što može biti otrovno za živi svijet.

Izvještajem se preporučuje izdašnije finansiranje poboljšavanja kvaliteta vode i da se zaustavi propadanje Velikog koralnog grebena.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register