EU predlaže drastično povećanje akciza na cigarete

Objavljeno: 28.11.2022, 22:52h

Evropska unija odlučila je da zada novi poreski udar duvanskoj industriji kroz predlog povećanja najniže moguće akcize.

Ovaj potez EU značajno će povećati ukupnu cijenu cigareta u istočnoevropskim državama članicama, gdje se neke cigarete i dalje mogu kupiti za manje od tri eura. Administracija EU predviđa povećanje minimalne moguće akcize na cigarete sa 1,8 na čak 3,6 eura za pakovanje od 20 komada.

S obzirom na to da će minimalna akciza po paklici cigareta biti 3,6 eura, to znači da će čitav asortiman duvanskih brendova poskupiti, što će biti doprinos Evropske komisije inflaciji i poboljšanju opšte zdravstvene slike, piše Jutarnji list.

Nova rešenja EU predviđaju inovacije u oporezivanju različitih duvanskih proizvoda kao što su isparivači ili grijani duvan. Zbog sve veće popularnosti među mlađom populacijom, oporezivanje ovih proizvoda biće bliže oporezivanju cigareta.

Jači vaping ili evaporativni duvanski proizvodi imaće minimalnu akcizu od 40 odsto, a slabiji do 20 odsto. Grijani duvanski proizvodi dobiće akcizu od 55 odsto – za hiljadu prodatih jedinica plaćaće 91 euro.

Očekuje se da će povećanje akciza na duvanske proizvode povećati prihode zemalja članica EU za 9,3 milijarde eura. Oni koji podržavaju ovaj potez ne kriju da im je cilj da cijena duvanskih proizvoda bar ide u korak sa inflacijom, a najveća poskupljenja očekuju se u Bugarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj.

Ideja administracije EU je da do 2040. godine imamo generaciju bez duvana, a prije toga cilj je da se do 2025. godine smanji udio korisnika duvanskih proizvoda sa 25 na 20 odsto. U krajnjoj liniji, odnosno 2040. godine, udio korisnika duvanskih proizvoda trebalo bi da bude ispod pet odsto.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register