Vođa se i rađa i stvara

Objavljeno: 26.11.2022, 07:51h

Nedavno objavljena studija prva je koja prepoznaje specifične DNA sekvence povezane s tendencijom pojedinaca da zauzmu poziciju vođe.

Međunarodni istraživački tim je na velikome uzorku blizanaca procijenio da četvrtina posmatranih varijacija vođstva među pojedincima može biti objašnjena genima koje su naslijedili od svojih roditelja.

Tim je, pokazuje studija objavljena na internet portalu Leadership Quarterly pronašao da iako zauzimanje pozicije vođe uglavnom zavisi o razvijenim vještinama, nasljeđivanje osobina vođe, takođe, igra veliku ulogu.

“Identifikovali smo genotip, nazvan rs4950, koji se dovodi u vezu s nasleđivanjem sposobnosti vođenja kroz generacije”, izjavio je glavni autor studije dr Jan-Emmanuel De Neve. “Uvriježeno mišljenje da je vođstvo vještina, većim dijelom ostaje istinito, ali mi smo pokazali da je, djelimično, i genetska osobina.”

Naučnici kažu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumjeli načini na koje rs4950 djeluje s drugim faktorima na nastanak osobine vođstva, kao što je, recimo, okruženje iz kojega dijete uči.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register