MONSTAT objavio glavne indikatore istraživanja o uslovima života i bezbjednosti žena

Objavljeno: 26.11.2022, 09:14h

U Crnoj Gori je svaka peta žena (20,2%) izjavila da je doživjela nasilje od strane partnera tokom života, dok je 6,2% žena reklo da je doživjelo nasilje u odrasloj dobi od osobe koja nije partner.

Tokom odrasle dobi, ukupno 7,5% žena u Crnoj Gori je izjavilo da je doživjelo nasilje u porodici, dok je od bilo kojeg počinioca nasilje doživjelo 11,7% žena.

Seksualno uznemiravanje na poslu tokom života doživjelo je 17,5% žena, pokazalo je istraživanje koje je tokom 2021.godine sprovela Uprava za statistiku (MONSTAT).

MONSTAT je prvi put sproveo Istraživanje o uslovima života i bezbjednosti žena (EU – GBV) u Crnoj Gori, prema metodologiji Evropske kancelarije za statistiku (EUROSTAT-a).

U Istraživanju o uslovima života i bezbjednosti žena (EU – GBV), korišćen je koncept rodno zasnovanog nasilja nad ženama i koncept nasilja u porodici, te su obuhvaćene različite vrste nasilja kao i odnos između žrtve i počinioca.

Istraživanje je sprovedeno na terenu od oktobra do decembra 2021. godine i rezultati su bazirani na izjavama ispitanica.

Kao ciljna populacija istraživanja EU – GBV definisane su žene starosti od 18 do 74 godine.

Uzorkom je obuhvaćeno 2.232 domaćinstava, dok je popunjenih upitnika bilo 1.609.

MONSTAT je objavio glavne indikatore dobijene istraživanjem, a koji su validirani od strane EUROSTAT-a. U narednom periodu, najavljeno je, sukcesivno će biti objavljivati indikatori ovog istraživanja.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register