Eksperti UN: Postupanje talibana prema ženama je zločin protiv čovječnosti

Objavljeno: 26.11.2022, 09:59h

Način na koji talibani tretiraju žene i djevojčice u Avganistanu mogao bi predstavljati zločin protiv čovječnosti i trebalo bi da bude istražen i procesuiran na osnovu međunarodnog prava, saopštio je ekspertski tim Ujedinjenih nacija (UN), prenoso RSE vijest AP.

Saopštenje eksperata koje je odredila svjetska organizacija usledilo je posle potvrde talibana da su među 12 ljudi bičevanih u srijedu pred stotinama gledalaca na jednom sportskom stadionu bile i tri žene.

Takvo ponašanje ukazuje na to da se talibani vraćaju brutalnoj formi kažnjavanja koja je bila zaštitni znak njihove vladavine tokom ’90-tih godina prošlog vijeka.

Prije dvije nedjelje u gradu Talokanu na sjeveroistoku Avganistana, 10 muškaraca i devet žena dobilo je po 39 udaraca šibom u prisustvu staraca, studenata i žitelja u glavnoj gradskoj džamiji nakon molitve, kao posledica optužbi da su bili preljubnici ili lopovi ili bjegunci od kuće.

Ekspreti UN smatraju da poslednje akcije talibana protiv žena i djevojčica produbljuju postojeća kršenja ljudskih prava koja su ionako “najdrakonskija globalno gledano” – i potencijalno konstituišu progon na osnovu pola, što je zločin protiv čovječnosti.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine kada su američke i NATO snage bile u završnim nedjeljama pred povlačenje iz te srednjoazijske zemlje nakon 20 godina ratovanja.

Premda su na početku obećavali umjereniju formu vladavine i pričali da će ženama i manjinama sačuvati prava, oni su ta prava ograničili i krenuli u primjenu njihove ekstremno tvrde interpretacije islamskog, tj. šerijatskog prava.

Djevojčicama je zabranjeno da idu u srednje i više škole, ženama je zabranjeno da rade većinu poslova i nametnuto im je nošenje vela od glave do pete. Takođe im je zabranjeno da idu u parkove, teretane i zabavne parkove.

Javna bičevanja, pogubljenja i kamenovanja za navodne zločine bili su uobičajena pojava u Avganistanu tokom prve talibanske vladavine, od 1996. do 2001. godine, kada je talibane sa vlasti svrgnula invazija SAD i njenih saveznika, nakon terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu od 11. septembra 2001.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register