Vezel: Borba protiv Orbana je borba za evropsku demokratiju

Objavljeno: 25.11.2022, 13:14h

EU je dugo oklijevala i dozvoljavala da je Orban blamira. Ali, Unija sada zamrzava milijarde sredstava za Mađarsku i tome bi morali da se pridruže i šefovi država i vlada EU, smatra dopisnica DW iz Brisela Barbara Vezel.

“Konačno, nakon godina bespomoćnog kritikovanja i žaljenja, a sve bez posljedica, Evropska komisija, podstaknuta Evropskim parlamentom, sada je odlučila da privremeno blokira novac Viktora Orbana. Više od 13 milijardi eura iz strukturnih i korona-fondova za obnovu biće na čekanju sve dok on ozbiljno ne sprovede opsežan katalog reformi. To uključuje i zaustavljanje korupcije u javnim nabavkama, ponovno uspostavljanje nezavisnog pravosuđa i još mnogo toga. Viktor Orban mora bar djelimično da poništi demontažu demokratije u sopstvenoj zemlji.

On je do sada dao nekoliko nejasnih obećanja, ali nijedan od zahtjeva nije ispunio. To bi na kraju moglo da ga košta moći. S druge strane, hitno mu je potreban novac iz Brisela i zato ponovo odgovara ucjenom i prijeti da će blokirati odluku o 18 milijardi podrške Ukrajini. Isto važi i za globalni minimalni porez, kao i ulazak Finske i Švedske u NATO, koji je do sada bez razloga odlagao. Orban se opet kocka, ali može da očekuje da će EU konačno da raskrinka taj njegov blef” piše Vezel uz konstataciju da je EU sama odgojila čudovište

“Evropske institucije već više od jedne decenije dozvoljavaju da ih Mađarska blamira. Iz Brisela su posmatrali kako on transformiše svoju državu u ‘izbornu autokratiju’, bili su šokirani kada je proglasio antiliberalnu demokratiju i nisu pružili otpor dok je ukidao slobodu štampe, preuzimao kontrolu nad pravosuđem i korupciju učinio sistemskom. Odavno nema sumnje da Viktor Orban gazi i ismijava takozvane evropske vrijednosti demokratije i vladavine prava”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register