Zašto se novopečenim tatama cijepaju majice?

Objavljeno: 23.11.2022, 07:33h

Ritualno cijepanje majice se toliko ukorijenilo , da praktično nijedno slavlje povodom rođenja bebe ne prođe bez toga.

Na skoro svim slikama, novopečene tate su ili bez majica ili odeveni u polovične, već pocepane majice ili košulje.

Većina budućih mama se proslavi na ovaj način čak i raduje i unapred priprema suprugove majice za koje nije imala drugi način da ih izbaci iz ormara, jer “šta im fali”, “tek joj je 10 godina” i slično. Šalu na stranu, jedna od simbolika ovog srpskog običaja je upravo to – da se rođenjem bebe, na neki način roditelj odeva u novo ruho, a iza sebe ostavlja stare, ofucane majice. Na taj način simbolično stupa u novo životno doba – doba roditeljstva.

Zašto je nastao ovaj običaj?

Osim ove simbolike, u ranijim generacijama, cepanje majice kada se rodi beba predstavljalo je veoma praktičan čin. Sa obzirom na to da su se žene porađale u kući, na njivi, u svakom slučaju ne u porodilištu, osim toga što je bebu trebalo što pre uviti i utopliti – običaj je nalagao da to bude koman muške odeće. Ukoliko bi se žena porodila van kuće, svoju majicu ili košulju, skidao bi prvu muškarac koji se nađe u blizini i njome bi zavijali bebu.

Sreća se prenosi sa novopečenog tate na buduće tate

Iako danas više ne postoji pravilo da novopečenim tatama majice cepaju isključivo muškarci, ranije je bilo tako. Verovalo se da će oni koji cepaju majicu takođe postati očevi. Osim toga, u zavisnosti od kraja Srbije, delić majice koji muškarac može da uzme nakon cepanja majice slavljenika – označava da će i on dobiti dete istog pola (a u pojedinim krajevima verovalo se – suprotnog).

Sva tumačenja ovog rituala upućuju na simboliku novog početka. Osim toga, cepanje majice omogućava da se rođenje bebe proslavi na jedan autentičan način i reklo bi se, veoma drag jačem polu. (Izvor:bebac.com)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register