Danas je Fibonačijev dan

Objavljeno: 23.11.2022, 07:43h

23. novembar se slavi kao Fibonačijev dan jer kada je datum napisan u mm/dd formatu (11/23), cifre u datumu formiraju Fibonačijev niz: 1,1,2,3. Fibonačijev niz počinje ovako: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144…2. 11. 2021.

Fibonačijev dan slavi Leonarda Fibonačija (ital. Leonardo Fibonacci (1170—1250), takođe poznatog i kao Leonardo iz Pize, Leonardo Pizano, Leonardo Bonači ili Leonardo Pizano Bigolo.

Fibonači je bio matematičar koji je smatran „najtalentovanijim zapadnim matematičarem srednjeg vijeka”. Ime Fibonači, po kome je danas poznat, nastalo je 1838. gFibonacci2.jpgodine, a osmislio ga je francuski matematičar Gijom Libri i predstavlja skraćenicu od filius Bonacci (sin Bonačija)

Fibonači je u svom radu iz aritmetike i algebre: Račun, tj. Knjiga o abakusu (Liber abaci, 1202), glorifikovao hindu-arapski sistem brojeva. Jedan iz njegovog dugog niza problema je Fibonačijev niz. U kasnijem radu, Knjizi o kvadratnim brojevima (Liber quadratorum, 1225) učinio je prvi napredak zapadne civilizacije u aritmetici, od vremena Diofanta.

Slavljenje Fibonačija daje nam priliku da se divimo načinu na koji matematika prožima sve oko nas. Fibonačijev niz može se koristiti za izračunavanje proporcija bezbroj stvari na Zemlji i šire, kao što su životinje, biljke, vremenski obrasci, pa čak i galaksije. Zastanite da posmatrate svoju okolinu i počećete da primjećujete poznatu spiralu svuda oko sebe.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register