Trajekt ‘Omorika’ predstavlja ozbiljnu prijetnju po sigurnost plovila u moru

Objavljeno: 22.11.2022, 15:31h

NVO Reful upozorava da bi se u neveri trajekt ‘Omorika’ mogao odvezati iz pristaništa u Zelenici

Dana 22.11. ove godine, oko podneva, prolazeći magistralnim putem iznad pristaništa “Zmijica” – Zelenika smo uočili da je trajekt “Omorika”, loše vezan, te da predstavlja opasnost u najavljenoj neveri.

Naime, ovaj brod je privezan više godina na lokaciji. S obzirom da se je brod van plovidbenog stanja, vlasnik je krenuo u deložaciju (rezanje).

Djelimično izrezanog nadgrađa, sa značajno oslabljenim strukturnim elementima (piloni), brod se pomjerio sa svoje pozicije i u najavljenom nevremenu za očekivati je da će se otkačiti sa veza. O ovom problemu smo prvo kontaktirali Upravu pomorske sigurnosti  (UPS), inspektora gospodina Željka Lompara, koji nas je uputio na kolegu – gdina Grujica Dudić. Dudić je  ovom brodu već izdao zabranu daljih radova. U međuvremenu smo kontaktirali lučkog kapetana lučke  ispostave Zelenika gdina Andriju Lazovića, koji nas je takođe uputio ka gdinu Dudiću.

Odmah smo obavjestili luke i marine, te Službu zaštite i spašavanja  Hercegnovske opštine.

U toku razgovora sa gdinom Dudićem smo saznali da UPS nema kapaciteta da ovaj brod obezbjedi, te da nema nikakvog kontakta sa vlasnikom. Rečeno je da ako smatramo da je ugrožena naša imovina (brod Kli-Kli, na obižnjem vezu), treba da se organizujemo i obezbjedimo trajekt dodatnim konopima.

Ovim dopisom želimo da vas obavjestimo da trajekt, u stanju kakvom je sada, predstavlja ozbiljnu prijetnju po sigurnost plovila u moru, sigurnost plovidbe, ekološku crnu tačku i opasnost po priobalnu infrastrukturu, luke, pristaništa i marine koji se nalaze u zapadnom dijelu hercegnovskog zaliva.

Smatramo da je UPS u ovom slučaju značajno podbacio igranjem svojevrsnog ping-ponga sa odgovornostima.

Za NVO Reful, Isidor Stankov
Foto: Bokanews

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register