Mi ili On(i)

Objavljeno: 04.11.2022, 13:31h

Piše: Omer ŠARKIĆ

„Osvajanje slobode“ od 30.08.2020. godine sigurnim korakom se pretvorilo u bezakonje, razočaranost i apatiju. Požar nacionalizma rasplamsan tada, koji u međuvremenu – istina je – slabi, ipak opstaje kao glavni nam energent. Energetska i svaka druga kriza u svijetu nam ne mogu ništa, koliko li nekad nepravedne i ničim zaslužene sankcije, dok god vatreno branimo svoje na račun drugih.

Osvojenom slobodom najprije smo osvojili, tj. usvojili državne ustanove, umjesto njihovih postavili naše, što nam je i bio davni izborni slogan.

Osvojenom slobodom naši su smijenili njihove, pozapošljavali naše. Dosta je bilo njihovog. Najzad je došao red da Mi budemo Oni.

Za samo dvije godine, postali smo Oni, s tim da dok su vladali Oni bilo je reda u svemu, pa i u pljački.

Oni su zarobili državu, Mi smo, oslobodivši je, od nje napravili provizorijum. Država nam funkcioniše po inerciji. Institucija nemamo, čast dijelu tužilaštva.

Da li su bolje zarobljene institucije ili da ih upošte nema?

Da li je bolje imati korumpirane ministre i činovnike – od kojih bar neki znaju svoj posao – i isto  takve činovnike ili totalne amatere?

Da le je bolje imati Vladu koja funkcioniše, ali je prvenstveno servis jedne partije i jednog čovjeka, ili Vladu koja je potpuno neznavena i disfunkcionalna, bez autoriteta i legimiteta?

Da li je bolje povećati plate, penzije i uvesti razna socijalna davanja na ime enormnog zaduživanja ili se bolje postepeno zaduživati bez povećanja plata, penzija i socijalnih davanja koja nemaju realnu ekonomsku podlogu? (svaki dug kad-tad dođe na naplatu)?

Da li je odgovor na njihovo kršenje Ustava još očiglednije naše kršenje istog?

Ovo su pitanja koja, sebi prije svega, nećemo da postavimo.

Država bez Ustavnog suda je ne samo formalno već i suštinski država bezakonja.

Mi smo Oni, Oni su Mi, samo uglavnom drugačijeg nacionalnog predznaka. Najgori bi bilo kada bi se pojavili neki koji nijesu kao Mi, ili bar kao Oni. Sa takvima bi nam ubrzo postalo dosadno, nestalo  bi u nama one vatre koja nas grije kad nam je najhladnije, a nestali bi i Mi, kao i On(i).

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register