Odbačena krivična priјava protiv Anice Haјduković

Objavljeno: 01.11.2022, 11:34h

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv Anice Hajduković, osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju.

Ona je ranije saslušana u okviru istrage protiv bivšeg rukovodstva podgoričke kompanije “Plantaže” Verice Maraš, Veselina Vukotića, Boža Mihailovića i Duška Perovića. Odmah nakon saslušanja u SDT-u u julu ove godine, Hajduković je puštena da se brani sa slobode. SDT je utvrdilo da ne postoji osnovana sumnja da je osumnjičena izvršila krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, nezvanično je potvrđeno Danu iz SDT-a.

Osim Vukotića, Mihailovića i Perovića, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, 11. jula ove godine uhapšene su i njihove bivše kolege iz odbora direktora državne kompanije Đorđije Rajković, Duško Perović, Sead Šahman i Anica Hajduković, koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Mjesec i po nakon njihovog privođenja, Specijalnom policijskom odjeljenju je dat obavezujući nalog za hapšenje bivše izvršne direktorice “Plantaža” Verice Maraš, kojoj su lisice na ruke stavljene 24. avgusta zbog sumnje da je oštetila tu kompaniju za više od pet miliona eura.

Maraš je uhapšena po nalogu specijalnog tužioca Vukasa Radonjića, a pritvor je ukinut od strane Vrhovnog suda krajem prošlog mjeseca.

“Sumnja se da su uhapšeni, kao članovi odbora direktora, donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju između oštećenog privrednog društva “13. jul – Plantaže” i podgoričke firme OMP inženjering, čijim djelimičnim izvršenjem je oštećenom društvu nanijeta šteta, a OMP ineženjeringu pribavljena korist”, saopštili su iz SDT-a nakon hapšenja bivših članova Odbora direktora “Plantaža”.

Vukotić je u prijavi označen kao šef kriminalne grupe koji je davao naloge ostalim članovima kako da prikažu odnos sa OMP inženjeringom, u cilju potpisivanja poravnanja. Mihailović je, kako se sumnja, postupao po Vukotićevim nalozima i na sjednicama borda zastupao stav da je vansudsko poravnanje dobro za “Plantaže”. Kako se sumnja, Verica Maraš je pripremala izvještaje koji su trebali da potvrde opravdanost zaključivanja ugovora o poravnanju.

Verica Maraš je funkciju izvršnog direktora “Plantaža” obavljala od 2008. do 2020. godine.

Bila je zaposlena u toj kompaniji od 1985. godine, 17 godina je obavljala funkciju finansijskog direktora, a na poziciji izvršnog direktora kompanije bila je u periodu od 2008. do 2018. godine, nakon čega joj je produžen menadžerski ugovor na period od pet godina. Međutim, a sa te funkcije je razriješena u oktobru 2020. godine na lični zahtjev iz, kako je tada saopšteno iz “Plantaža”, objektivnih razloga, “vođena interesima kompanije i novonastalim okolnostima”.

 

Afera ‘Plantaže’: Hajduković puštena, Vukotić na saslušanju, ostalima zadržavanje do 72 sata

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register