MANS: Poslanici da zaštite građane od nezakonitosti državne administracije

Objavljeno: 01.11.2022, 09:30h

Predloženim izmjenama Zakona o upravnom sporu troškovi nezakonitog i neažurnog rada državne administracije se prebacuje na građane.

Zbog toga pozivamo poslanike da podnesu amandmane na predložene izmjene Zakona koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Skupštine i zaštite građane od samovolje i nezakonitostog rada državne administracije.

Ovim izmjenama Zakona se stimuliše neažurnost državne administracije koja krši prava građana, jer godinama ne poštuje rokove za donošenje odluka, i troškovi takvog postupanja prebacuju na građane čija prava su već prekršena.

Predloženim izmjenama se suštinski suspenduju svi rokovi u upravnim postupcima jer se organima omogućava da bez bilo kakvih posljedica, na teret građana, postupaju sa višemjesečnim odlaganjem.

Predložene izmjene uvode preširoko diskreciono pravo suda koje će suštinski voditi ukidanju prava na usmenu raspravu, ali i ukidanju svih rokova za odlučivanje Upravnog suda.

Predloženim izmjenama se uvodi diskreciono pravo suda da spoji postupke i teret grešaka državne administracije prebaci na građane koji moraju podnositi posebne tužbe protiv svakog pojedinačnog upravnog akta, a smim tim i snositi troškove advokata.

Spajanje više tužbi u upravnom sporu ne poznaje ni jedan od zakona iz regiona, a posebno ne radi odluke o troškovima postupka.

Ovakve izmjene zakona i ranije su predlagali pojedini poslanici i to DPS-a i SDP-a, ali su zbog kritika nevladinog sektora i tadašnje opozicije, od njih odustali.

Utoliko prije očekujemo da aktuelna skupštinska većina djeluje amandmanski na predložene izmjene Zakona i zaštiti prava građana. MANS je svim poslaničkim klubovima poslao nacrt amandmana kojima se mogu unaprijediti predložene izmjene Zakona.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register