Mula mantra

Objavljeno: 05.10.2022, 08:17h

Deva Premal i njen suprug Miten su tokom godina postali jedna od najpoznatijih i priznatih meditativnih muzičkih atrakcija na svijetu.

Mantre su djelotvorne zbog moći zvuka skrivenog u njima, nose ispunjenje želja i zaštitu. Pomažu “utišati” um – jednostavne riječi i zvukovi koji se neprestano ponavljaju imaju neizmjernu moć dopiranja u svijest.
Svaka mantra nosi različito značenje, a Moola mantra priziva Boga, tražeći zaštitu i slobodu od svake tuge i patnje. Ova je mantra pružila veliki mir i radost ljudima diljem svijeta koji su je pjevali i slušali. Ima moć da prenese nečiji um u stanje bezuslovne ljubavi i radosti.

Možete je pjevati ili samo slušati. Kad god pjevate Mula mantru čak i ne znajući njeno značenje, to samo po sebi nosi snagu. Ali kada znate značenje i pjevate s tim osjećajem u svom srcu tada energija teče milion puta snažnije. Zato  je važno znati značenje mantre kada je koristite.

Mantra je kao zazivanje imena. Kao što kada pozovete osobu, ona dolazi i vi osjećate njenu prisutnost, na isti način kada pjevate ovu mantru, snažna se energija manifestuje svuda oko vas. Kako je Svemir sveprisutan, vrhovna se energija može manifestovati bilo gdje i bilo kada.

‘Mantra je iscjeljujuća zvučna formula. Drevni indijski učenjaci rishiji su otkrili prije približno pet hiljada godina da mantre odjekuju u našem fizičkom i metafizičkom tijelu te preobražavaju energiju. Vedski zapisi govore kako postoji 108 nadija, odnosno glavnih energetskih linija koje se protežu kroz naše tijelo. Kada 108 puta ponovimo mantru, svih 108 nadija se napuni energijom mantre. Zato ju je važno izvesti 108 puta.

Mula mantra

Om
Sat Čit Ananda Parabrahma
Purušothama Paramatma
Šri Bhagavati Sametha
Šri Bhagavate Namaha

Značenje

Om – Pozivamo se na najvišu energiju, veću od svega što postoji
Sat – Bezoblični
Čit – Svijest Svemira
Ananda – Čista ljubav, blaženstvo i radost
Parabrahma – Vrhunski stvoritelju
Purušotama – Koji se utjelovio u ljudskom obliku kako bi pomogao voditi čovječanstvo
Paramatma – Koji mi ulazi u srce i postaje moj unutarnji glas kad god ga zatražim
Šri Bhagavati – Božanska majka, aspekt moći stvaranja
Sametha – Zajedno iznutra
Šri Bhagavate – Otac stvaranja koji je nepromjenjiv i trajan
Namaha – Zahvaljujem ti i priznajem ovo prisustvo u mom životu. Molim te za vođstvo u svakom trenutku (Izvor: sensa.story.hr)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register