Džefri Saks: Moguće da iza oštećenja Sjevernog toka stoje SAD

Objavljeno: 04.10.2022, 14:12h

Američki ekonomista Džefri Saks je izjavio da iza sabotaže gasovoda Sjeverni tok možda stoje SAD, prenosi Eutronews.rs

“Kladim se da je to (eksplozija) bila akcija SAD, možda SAD i Poljske. Tako se spekuliše”, rekao je Saks, direktor Centra za održivi razvoj na Univerzitetu Kolumbija, gostujući u ponedjeljak na televiziji Blumberg.

Seizmolozi u Danskoj i Švedskoj su prije nedjelju dana saopštili da su registrovali dvije snažne eksplozije u blizini curenja iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2, pri čemu su eksplozije bile u vodi, a ne ispod morskog dna.

Nakon ove Saksove izjave, voditelj je prekinuo sagovornika riječima: “Džefe, tu moramo da stanemo. Zašto mislite da je to bila akcija SAD? Kakve dokaze imate o tome?”.

Saks je odgovorio da za to vidi nekoliko razloga.

“Prvo, postoje direktni radarski dokazi da su američki vojni helikopteri, koji se inače nalaze u Gdanjsku, kružili iznad tog područja. Takođe, imali smo prijetnje iz SAD ranije ove godine da će ‘na ovaj ili onaj način’ zaustaviti Sjeverni tok”, rekao je on.

Kao dodatni argument je naveo “pažnje vrijednu izjavu” američkog državnog sekretara Entonija Blinkena prošlog petka na konferenciji za novinare, na kojoj je rekao da je “u pitanju velika prilika za odstupanje od zavisnosti od ruskih energenata”.

“Čudno je da tako pričate ako ste zabrinuti za pirateriju na međunarodnoj infrastrukturi od vitalnog značaja”, ocijenio je Saks.

VEZANE VIJESTI

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register