'; ?>

Prag: Desetine hiljada demonstranata za okretanje prema Rusiji i jeftinom gasu

Objavljeno: 28.09.2022, 17:59h

Nekoliko desetina hilajda ljudi u Pragu na Vaclavskom trgu, a u još desetak gradova stotine Čeha, izašlo je da demonstrira za okretanje Češke od Evropske unije, NATO i Ujedinjenih nacija prema Rusiji, od čega očekuju da bi odmah dobili jeftin gas, a traže i hitnu ostavku koalicione vlade desnog centra premijera Petra Fijale.

Demonstracije pod parolom Češka na prvom mjestu sazvala je, kao i početkom septembra, šarolika grupa antisistemskih pokreta i udruženja, antivakcinaša i proruskih, krajnje desnice i ljevice, kao i nereformisani komunisti dok u njima ne učestvuju češki radikalni nacionalisti iz parlamentarne stranke Sloboda i direktna demokratija koji su svoj protest danas organizovali u Ostravi, prenosi Beta.

Glavni zahtjev je hitna ostavka vlade premijera Petra Fijale, okretanje prema Rusiji što bi po predstavama demonstranata rezultiralo isporukama jeftinog ruskog gasa, vojna neutralnost a takođe da se ukrajinske izbjeglice čim završi rat vrate u svoju domovinu a ne da ostanu kao oruđe navodnog “planskog razrjeđivanja češke krvi”.

Demonstranti takođe odbijaju da Češka uvede euro, što i nije plan ove vlade, traže da se domaća privreda oslobodi stranog kapitala, da vakcinacija protiv kovida bude dobrovoljna, što i jeste, a da Češka kao vojno neutralna zemlja izađe iz EU, NATO pakta, UN i Svjetske zdravstvene organizacije.

“Ova manifestacija održava se pod parolom nenasilna revolucija. Revolucija zato što želimo da okrenemo smjeranje Češke za 180 stepeni. Nenasilna zato što to želimo da postignemo isključivo mirnim putem”, kazao je glavni predstavnik organizatora Ladislav Vrabel.

Ladislav Vrabel koji se bavi prodajom nekretnina u Srbiji Česima, reklamirajući srpske nekretnine i svoj biznis podsećanjem da je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio Zapadu upotrebom nuklearnog oružja, u intervjuu za srpsku redakciju ruskog Sputnjika nedavno je najavio da će tražiti da se raspiše u Češkoj referendum o direktnoj kupovini gasa od Rusije, prenijeli su češki mediji.

Iako je poslije prvih demonstracija Vrabel bio pozvan pred sud da objasni kuda su nestale desetine hiljada eura koje su mu demonstranti slali da se organizuju protestne akcije i danas je zajedno sa ostalim organizatorima uspio da okupi prema procjeni policije nekoliko desetina hiljada ljudi, doduše manje nego prije četiri nedjelje kada je na Vaclavski trg izašlo oko 70.000 demonstranata.

Demonstracije na Vaclavskom trgu u nekoliko ostalih gradova gdje se održavaju, recimo Brnu gde se okupilo 1.500 ljudi, prenose se na velike ekrane na trgovima.

Premijer Petr Fijala prošle demonstracije zbog sastava organizatora i njihovih zahtjeva da se Češka okrene Rusiji nazvao je protestom u organizaciji ruske pete kolone u Češkoj, dok su ruski mediji najavljivali novu plišanu revoluciju u obrnutom pravcu ka Rusiji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register