MANS:  Kriju informacije koje ni DPS nije skrivao

by | sep 28, 2022 | Novosti | 0 comments

Na današnji dan, kako ističe Grdinić, ne možemo se pohvaliti značajnim rezulatima, a podsjeća i da je nova vlast najavljivala veću transparentnost.

“Nakon više od dvije godine ne mogu reći da su se stvari značajno promijenile, štaviše u određenim segmentima bojim se da smo i nazadovoli”, naveo je i Grdinić u Jutarnjem programu TVCG.

Kaže da su mnogi segmenti u oblasti slobodnog pristupa informacijama kritični.

“Informacije koje su se krile prije pet, sedam, deset godina kriju se i danas. Aktuelna vlast ima tendenciju da sakriva neke stvari koje se nisu sakrivale ni u vrijeme DPS-a, npr. neke konsultantske ugovore. MANS je prije nekoliko dana objavio porazne primjere rada EPCG i Rudnika uglja koji krše zakon o slobodnom pristupu informacijama i ne objavljuju podatke o novim zapošljavanjima, što nas navodi na zaključak da se radi o političkim zapošljavanjima u susret izborima”, poručio je Grdinić.

Ističe i da u toj oblasti praksa nije pohvalna, a stari Zakon o slobodnom pristupu informacijama i dalje je na snazi iako, kako dodaje, Grdinić nije dobar.

Navodi i da svi podaci o trošenje državnog novca moraju biti javni.

“Državne kompanije su prilično zatvorene kada je riječ o objavljivanju podataka”, naveo je Grdinić i dodao da svi snose odgovornost za neobjavljivanje podataka.

“Potrebna je mnogo veća transparentnost i što je veća transparentnost biće manje sumnji u korupciju”, naveo je Grdinić.

0 Comments

Submit a Comment