NASA pogodila asteroid (video)

Objavljeno: 27.09.2022, 07:32h

NASA je kasno sinoć uspješno pogodila asteroid letelicom DART i pretpostavlja se da je sudar Darta sa asteroidom Dimorfos skoro sigurno promijenio njegov kurs, mada to još uvijek nije izvjesno.

Specijalna letjelica DART koju je lansirala NASA je udarila u asteroid Dimorfos pri brzini od sedam kilometara u sekundi.

Prvi put u istoriji poslali smo svemirsku letjelicu i sudarili se sa asteroidom udaljenim sedam miliona kilometara od Zemlje, poručili su iz NASA.

“Čovječanstvo je ušlo u nova doba, u doba kada potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od opasnosti kakvu predstavljaju asteroidi. Čudesno“, rekla je Lori Glejz, jedna od šefica NASA.

https://twitter.com/NASA/status/1574539270987173903

Asteroid Dimorfos ne predstavlja prijetnju po Zemlju, a sudar sa letjelicom Dart (u prevodu – bodlja, odnosno akronim za “double asteroid redirection test”) je eksperiment kojim treba da bude utvrđeno da li je moguće skrenuti svemirsko kamenje u slučaju da predstavlja opasnost po našu planetu.

“Ovo je komplikovana igra svemirskog bilijara. Ono što želimo da postignemo jeste da iskoristimo što više kinetičke energije iz Darta da pomjerimo asteroid“, objašnjava profesor Alan Ficsimons, astronom i član NASA tima zaduženog za Dart, prenose inostrani obline mediji.

Dimorfos je mali satelit asteroida koji je otkriven 2003. Sa prečnikom od 170 metara, to je jedan od najmanjih astronomskih objekata koji je dobio trajno ime.

Asteroid službenog imena 65803 Didimos (grčki: blizanac) je maleni sinkronizovani binarni asteroid, otkriven 1996. godine. Oko većeg asteroida Didimosa, promjera oko 780 metara, orbitira njegov manji satelit Dimorfos na udaljenosti od oko jednog kilometra.

NASA-ina sonda koja će udariti u asteroid teška je 610 kilograma.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register