Kako se prezivala kraljica Elizabeta?

Objavljeno: 26.09.2022, 09:37h

Kada ste toliko poznati, kao što je bila kraljica Elizabeta, niko ne mora ni da zna vaše prezime.

Ime joj je bilo dovoljno, a često smo ga slušali i bez ikakvih titula. Znamo da pripada dinastiji Vindzor, no, da li ste se ikad zapitali kako se najdugovječniji britanski monarh preziva?

Da bismo vam dali adekvatan odgovor, moramo da se vratimo daleko u prošlost, do njene čukunbabe, kraljice Viktorije. Ona je bila posljednja iz dinastije Hanover.

Kada se udala za njemačkog princa Alberta, uzela je prezime njegove kuće – Fon Saks-Koburg i Gota. Međutim, njihov unuk Džordž V, koji je 1910. godine naslijedio tron, odlučio je da to promijeni zbog rastućeg antinjemačkog raspoloženja u jeku Prvog svjetskog rata.

Kralj je sazvao Parlament 1917. godine i tada je donijeta odluka da se svim članovima dinastije oduzmu njemačke plemićke titule. Novo prezime odabrano je zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda sa starim zamkom u Vindzoru.

Kraljica je rođena kao Elizabeta Aleksandra Meri Vindzor. Prvo ime dobila je po svojoj majci Elizabeti, drugo po prababi Aleksandri, danskoj princezi, a treće po babi, čuvenoj kraljici Mariji. Kada se 1947. godine udala za princa Filipa, dodala je njegovo prezime – Mauntbaten, koje vodi porijeklo iz njemačke kuće Batenberg. Dakle, puno ime nedavno preminule britanske kraljice glasilo je Elizabeta II Aleksandra Meri Vindzor-Mauntbaten. Ovo prezime nose i njena djeca.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register