Vlada usvojila izvještaj komisije koja se bavi napadima na novinare

Objavljeno: 23.09.2022, 13:09h

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija, za period od 10. februara 2022. do 23. juna 2022. godine.

U saopštenju iz Vladine službe za odnose s javnošću je navedeno da je Komisija, pored redovnog rada, radila na Analizi odgovora Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) i Uprave policije u vezi sa preporukama Komisije ranijeg saziva koje su sadržane u izvještaju za period od 23. septembra 2017. do 23. januara 2018. godine, a koji je Generalni sekretarijat Vlade dostavio Komisiji 17. januara 2022. godine.

Komisija je konstatovala da je VDT dalo uopšten odgovor i nije se osvrnulo pojedinačno na preporuke ni o jednom slučaju obrađenom u izvještaju Komisije, niti je upotrijebilo sva zakonska ovlašćenja da „preispita efikasnost i djelotvornost svih istraga napada na novinare i imovinu medija sa stanovišta postupanja nadležnih državnih tužilaštava“, kako mu je preporučila Vlada.

Komisija je konstatovala da nema saznanja da je u bilo kom predmetu napada na novinare i imovinu medija dato bilo kakvo obavezujuće upustvo, kao ni da je protiv bilo kog tužioca koji postupa u tim predmetima ikada pokrenut disciplinski postupak, iako je u nekim slučajevima zastarjelost gonjenja već nastupila.

Komisija je od VDT dobila i izjašnjenje državnih tužilaštava na navode iz Izvještaja Komisije za period od 4. juna 2021. do 4. oktobra 2021. godine, kao i izjašnjenje državnih tužilaštava na navode iz Izvještaja o radu Komisije za period od 4. oktobra 2021. do 10. februara 2022. godine. U Izvještaju se navodi da je to prvi put da Tužilaštvo Komisiji u kratkom roku i direktnim putem dostavlja izjašnjenje na preporuke, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register