Protesti mladih širom svijeta protiv globalnog zagrijavanja

Objavljeno: 23.09.2022, 21:57h

Ekološki aktivisti demonstrirali su danas u više svjetskih gradova da ukažu na strahovanja oko efekata globalnog zagrijavanja i traže više pomoći za siromašne zemlje pogođene klimatskim promjenama. (Foto:RSE)

Pokret “Petak za budućnost” koji je pokrenula švedska aktivistkinja Greta Tunberg pozvao je preko društvenih mreža na koordinisanu akciju i okupljanja od Berlina do Nju Delhija, poslednjeg dana zasedanja 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pod haštagom “PeopleNotProfit”.

U Berlinu organizatori su rekli da je oko 36.000 ljudi prošetalo centrom grada, dok su lokalne vlasti procijenile da ih je bilo 22.000, prenosi Beta.

Demonstranti su mahali transparentima sa riječima kao što je “Vaša politika nas ubija” i “Nema planete B”.

U Džakarti u Indoneziji policija je okružila demonstrante koji su hodali i skandirali uz ritam bubnjeva.

Demonstracije su takođe organizovane u Nju Delhiju, učesnici su mahali šarenim plakatama, a na jednoj je pisalo “Dobrodošli u najzagađeniji glavni grad”.

U Francuskoj aktivisti su na kratko blokirali ulaz u prostorije francuske grupe Total Enerdžis u Lionu. Drugi su se takođe okupili u Renu, Strazburu, Grenoblu, Marseju, Monpeljeu i Parizu.

“Danas hoćemo da kažemo da poslije ljeta klimatskih katastrofa, suša, restrikcija vode i vrućine ne možemo se vratiti u školu kao da se ništa ne dešava”, rekao je portparol pokreta Petak za budućnost u Francuskoj Pablo Flije.

Greta Tunberg koja je počela školski štrajk za klimu pred švedskim parlamentom 2018. godine postala je jedna od najčuvenijih aktivista u svijetu borbe protiv klimatskih promjena.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register