Peskov: Pokušaj Ukrajine da vrati Donbas biće napad na Rusiju

by | sep 23, 2022 | Novosti | 0 comments

“Nesumnjivo. Ustav Ruske Federacije će odmah stupiti na snagu u odnosu na ove teritorije, gđe je sve vrlo jasno postavljeno po tom pitanju”, odgovorio je on na pitanje novinara.

Prema njegovim riječima, relevantne odredbe ruskog Ustava biće na snazi od trenutka kada se republike prisajedine Rusiji, prenosi Beta.

Glasanje na referendumu o pripajanju Rusiji počelo je jutros u regionima u Ukrajini koje kontroliše Rusija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je nezavisnost Donjecke Narodne Republike (DNR) i u Luganske Narodne Republike (LNR) neposredno pred početak ofanzive u Ukrajini.

Ukoliko se na referendumima odluči o pripajanju teritorija Donbasa Rusiji, proces pridruživanja će se odvijati dovoljno brzo i u punom skladu sa ruskim zakonodavstvom, rekao je Peskov.

Predstavnici Dume najavili su da će narednog dana poslije završetka referenduma Duma glasti o prisajedinjenju tih ukrajinskih oblasti Rusiji.

Sa teritorije Donbasa u Rusiju je, prema podacima UN preseljeno 2,7 miliona stanovnika.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je ranije da je Rusija primila skoro četiri miliona stanovnika Donbasa.

Ranije je saopšteno da će građani koji su napustili ove teritorije moći da glasaju na teritoriji Rusije, a ruska Centralna izborna komisija je obećala da će to obezbijediti.

Predsjednik Vladimir Putin obećao je da će pomoći u bezbjednom održavanju referenduma i priznavanju rezultata glasanja.

Počinju referendumi u proruskim djelovima Ukrajine

0 Comments

Submit a Comment